0 kommentarer

Under huden af Belinda Bauer

af d. 16. januar 2016
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

330

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7677-342-7

Originaltitel

Rubbernecker
Oversat af Per Vadmand

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Vi møder allerede på de første sider bogens 2 hovedpersoner: den 18-årige autistiske Patrick kommer kørende sammen med sin mor, da trafikken er gået i stå. Årsagen er et trafikuheld, hvor Sam er kørt ud over autoværnet i sin bil. Senere mødes Patrick og Sam igen.

Sam bliver indlagt på en neurologisk afdeling. Han kan ikke tale, ikke bevæge sig, kun udstøde lyde. Han genkender ikke sin kone, men han husker og savner sine døtre. Han er overladt til tilfældige personer – som den sjuskede og ikke specielt omsorgsfulde sygeplejerske Tracy, der kun har taget jobbet for at få tid til at læse kærlighedsromaner og måske møde en ”snart enkemand”. Og en læge der er morder: da Sam overværer, at en af lægerne slår patienten ved siden af ihjel, vokser hans angst og panik. Men han kan intet gøre…

Patrick bor alene med sin mor; hans far blev dræbt af en bilist en dag, da han hentede Patrick i skolen, og moren bebrejder Patrick for hans død. Patrick forstod ikke rigtigt, at hans far var død, og hvad der sker, når man dør. Han lider af Asperger, og har brug for logiske forklaringer, han vil vide, hvad det vil sige at være død. Han begynder at samle døde dyr og fugle op, og hans mor finder en dag et billede af en død pige i hans gemmer. Moren er skræmt. Men hun taler ikke med Patrick, som hun finder sær og opfatter som en klods om benet.

Patrick kommer ind på universitetet for at studere anatomi – heri indgår dissektion af et lig, hvor det er meningen, at de studerende skal fastslå dødsårsagen – og Patrick finder noget foruroligende….

Samtidig er der flere andre sideløbende handlinger i bogen, bl.a. følger vi Tracy og Patricks mor.

Det er to meget specielle hovedpersoner:

Sam, indlagt på hospitalet. Den afmagt han føler ved ikke at kunne kommunikere med omverdenen, fanget i en krop, der ikke kan noget, mens hans hjerne fungerer, er skræmmende.

Patrick, som har problemer med at forstå – og blive forstået af – andre mennesker, han kan ikke tolke kropssprog og ansigtsudtryk og bryder sig ikke om berøringer. Han er yderst renlig, elsker rutiner og forudsigelighed, har en logisk tankegang og en fantastisk god hukommelse.

Det var dejligt anderledes med en hovedperson som Patrick. Han bliver ikke altid troet, da han ikke er som andre, men har sin egen logik og tankegang. Han må på egen hånd afdække, hvad der er sket, samtidig med, at han har nogle udfordringer med at begå sig blandt andre.
Bogen var både spændende og foruroligende læsning. Den blev hurtigt slugt, og der var flere overraskelser i vente.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter