0 kommentarer

Umami af Laia Jufresa

af d. 11. december 2020
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

298

Udgivet

2020

ISBN

9788792064288

Originaltitel

Umami (oversat af Ane-Grethe Østergaard)

 

I boligbyggeriet Klokkehusene er alle lejligheder navngivet efter en grundsmag: Sur, Salt, Sød, Bitter og Umami. I det ene hus, Sur, bor Pina, hvis mor er væk, og har efterladt et mystisk brev ingen kender indholdet af. I huset Salt bor hendes veninde Ana, hvis søster Luz er død, og hvis familie derfor er i en underlig tilstand af sorg, der både er allestedsnærværende og gemt væk. Den unge studerende Marina, der nyder at opfinde nye farver, og som af og til babysitter Luz og hendes søskende, bor i Bitter. Og så er der Alfonso, enkemand, der studerer milpa og tænker over sin døde kone og deres ikke-eksisterende børn. Han bor i Umami.

Jeg havde svært ved rigtigt at komme i gang med læsningen af Umami, og sådan set også ved at få læst bogen færdig. Jeg blev ikke draget ind i historien, for den manglede efter min smag en fortælling eller en rød tråd der drev handlingen fremad og gjorde mig nysgerrig som læser. Handlingen er i stilstand – Ligesom livet for flere af Klokkehusenes beboere. Jeg blev ved med at læse videre i forventning om der ville ske noget, og at jeg ville komme til bogens plot. Men det er ikke det, Umami kan. I stedet er fokus på personerne. Hvem er de, hvad tænker de, hvordan verden hænger sammen ifølge dem.

Bogen styrke er netop dens måde at berette om de enkelte personer på, deres tvivl og glæder. Da jeg som læser kom til en accept af dette, faldt jeg mere til ro med læsningen af bogen, fordi jeg holdt op med at lede efter handling, og i stedet begyndte at fokusere på personerne i sig selv. Jeg blev især fanget ind af Marina, og hendes evne til at opfinde farver – som ‘grist’: lidt gråt, lidt trist, eller ‘skvid’: skummets flygtige hvide.

Har du lyst til en bog, der beskriver mennesker frem for handling, med fokus på livets små og store dilemmaer, tror jeg du vil nyde Umami. Sproget er spændende, og der er mange underspillede elementer, der gør at man er nødt til at læse videre for at finde ud af, hvad forfatteren egentlig mener.

Anmeldereksemplar.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter