NYESTE
Født:
1983, Mexico

Laia Jufresa

Laia Jufresa er et af de mest spektakulære navne i ny mexicansk litteratur. Hendes debutroman Umami er oversat til en lang række sprog og blev på First Novel Festival i Chamberey 2016 hædret som den bedste roman på spansk og vandt desuden samme år PEN Translates Award. 

I 2017 blev hun indlemmet i antologien Bogotá39 – et eksklusivt udpluk af tidens 39 bedste latinamerikanske forfattere under 39 år. 

Frøken Jufresa: Hvor f**** har du lært at skrive sådan?” – Álvaro Enrique (forfatter til Sæt & match)

“At læse Umami er som at rejse gennem bevidstheden på folk omkring os, ført af en blød, tillidsfuld stemme, der siger: stop, lyt, se.” – Valeria Luiselli (forfatter til De vildfarne børns arkiv & De vægtløse).

Umami’ er betegnelsen for den femte grundsmag efter sødt, salt, surt og bittert. Det er den særlige fyldige smag, vi kender fra blandt andet soja, miso, soltørrede tomater, lagrede oste mv. 

Kilde: Forlaget Skjødt

Bibliografi

2015  Umami

 

Umami af Laia Jufresa

af Line Holm Andersend. 11. december 2020
I boligbyggeriet Klokkehusene er alle lejligheder navngivet efter en grundsmag: Sur, Salt, Sød, Bitter og Umami. I det ene hus, Sur, bor Pina, hvis mor er væk, og har efterladt et mystisk brev ingen kender indholdet af. I huset Salt bor hendes veninde Ana, hvis søster Luz er død, og hvis familie derfor er i […]