0 kommentarer

Ulvefælden af Aslak Nore

af d. 17. april 2020
Info
 
Sideantal

412

Udgivet

2020

ISBN

978 87 638 6002 4

Originaltitel

Ulvefellen - oversat af Rolf Stavnem

Udgave

1. udgave

 

“Ulvefælden” er en spionthriller i verdensklasse!

Aslak Nore skriver lige op med genrens gamle, britiske mestre – Graham Green, Eric Ambler, John le Carré – og det er forbløffende al den stund, at nordmanden er en forvorpen knægt på blot 42 år.

Havde Bogrummets karakterskala tilladt det, ville jeg uden tøven have givet bogen de maksimale 6 stjerner.

Handlingen finder sted under Anden Verdenskrig i henholdsvis Norge, Tyskland og England med en enkelt afstikker til Ukraine, hvor en bataljon Waffen-SS-soldater kynisk lader hundredvis af russiske soldater fryse ihjel under åben himmel.

Denne episode omvender norske Henry Storm, der indtil da har troet på tyskernes kamp mod bolsjevikkerne. Han indser med væmmelse naziregimets umenneskelighed og tilbyder ved hjemkomsten til Norge sine tjenester til den slagkraftige, norske modstandsbevægelse. Men kan de stole på ham, og kan han stole på dem?

Forræderi og dobbelt forræderi trives i bedste velgående.

Henry ender i Berlin, året er 1942, krigslykken er så småt ved at vende på østfronten, paranoiaen breder sig. Henry er en sjælden mand, dekoreret med Jernkorset, sølvvinder i sejlads under OL i 1936 og med forstand på gyroskopteknologi.

Ingen er mere egnet end han til at spionere mod Nazitysklands tophemmelige V2-anlæg i Peenemünde, von Brauns avancerede cruisermissil, som Hitler satser på kan vinde krigen for ham.

Skæbnens ironi vil, at Henrys direkte modstander bliver spionjægeren Werner Sorge, en både intelligent og menneskelig Sturmbannführer samt ikke mindst manden, der besejrede Henry i OL-sejladsen i ‘36. Skal Sorge endnu engang slå Henry på målstregen i det dødsensfarlige spil?

Aslak Nore lader os møde flere af de kendte nazikoryfæer som Reichführer Himmler og Standartenführer Schellenberg på nærmeste hold, han genskaber nidkært Berlin under nazisternes storhedstid, og han konstruerer et djævelsk spændende plot befolket af mandlige ildsjæle og modige kvinder, som alle er parate til at yde det ultimative offer for den sag, de tror på.

 

“Ulvefælden” er et anmeldereksemplar fra Gyldendal, der ikke har haft indflydelse på denne tekst.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter