0 kommentarer

Troskab af Peter Møller Hansen

af d. 1. april 2015
Info
 
Sideantal

547

Udgivet

2015

ISBN

978-87-11-32463-9

 

Ellef Henry Rasmussen blev født i Svendborg i 1922. Hans far var ansat ved postvæsnet, og hans mor kom fra det dengang tyske Dybbøl. Allerede som barn og ung var Ellef fascineret af Nationalsocialismen, bl.a. via morens tyske familie og via den lokale betjent Heinrich Husen. Også faren og lillebroren var nationalsocialister.

Efter tyskernes besættelse lod Ellef sig hverve til, hvad han i første omgang troede, var et politisk kursus, som ville udmønte sig i ansættelse i staten, når Frits Clausen kom i spidsen for Danmark, men som endte med at være en indrullering i Waffen SS, der varede ved til krigens afslutning i 1945, hvor Ellef blev arresteret under henvisning til forræderi og anden landsskadelig virksomhed.

I sine erindringer fortæller Ellef udførligt om sin tid i Waffen SS til historiker Peter Møller Hansen, som i 2010 indgik en aftale med Ellef Henry Rasmussen om at hjælpe ham med at nedskrive og udgive hans beretning om tiden som SS-frivillig. Over tre år mødtes de jævnligt, ligesom besøgene blev suppleret med utallige telefonsamtaler. Peter Møller Hansen betingede sig, at han måtte efterprøve Ellefs udsagn samt kommentere hans beretning frit og i øvrigt forholde sig kritisk i det nødvendige omfang.

“Troskab” er på en måde en meget uddybende biografi, idet Ellef husker de militære begivenheder tydeligt og derved beskriver selve krigsforløbet og slagene meget indgående. Samtidig er der dog klare mangler i hans beretning, idet han hurtigt giver udtryk for, at han nok var fascineret af nationalsocialismen men aldrig var interesseret i raceteorien, og samtidig påstår at han aldrig oplevede eller deltog i den del af krigens modbydeligheder.

Vi får kun et begrænset indblik i Ellefs følelser og tanker om oplevelserne på Østfronten. Han nævner stort set ikke civilbefolkningen, men fokuserer på sammenholdet blandt soldaterne og på russernes grusomheder mod dem. Han erklærer da også allerede i starten af bogen, at han aldrig har fortrudt sin deltagelse i krigen.

Også i dag forsøger ekstremister at rekruttere unge mennesker, og herved er Ellefs beretning vigtig, idet den giver et indblik i, hvordan ekstremistisk rekruttering kan foregå, selvom det formentlig ikke er, sådan Ellef selv så det.

Alt i alt en velskrevet og interessant biografi, som dog til tider føles lidt mere refererende end egentlig reflekterende. Heldigvis sætter Peter Møller Hansen dog Ellefs beretning i en fin historisk forståelsesramme i et godt efterskrift.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter