0 kommentarer

De heldige af Georgia Hunter

af d. 16. april 2020
Info
 
Sideantal

480

Udgivet

2019

ISBN

9788740053296

Originaltitel

We Were the Lucky Ones, oversat af Poul Bratbjerg Hansen

Udgave

1. udgave 1. oplag

 

De heldige er Georgia Hunters debutroman. Som femtenårig fandt hun ud af at hun at hun kom fra en familie af Holocaust-overlevende polske jøder. Det satte gang i en søgen efter familiens historie, som er resulteret i denne fantastiske bog. I begyndelsen handlede det for Georgia om at få indsamlet viden om familien, således det kunne viderbringes til de næste generationer. Men under vejs, som materialet hobede sig op, kom tanken at omsætte det hele til en bog. Et arbejde der har forløbet over næsten ti år og som krævede et karrierer skift, for at få tingene til at hænge sammen. En indsats ,som jeg som læser, i dag kan nyde godt af.

De heldige er en gribende roman om tre generationer af familien Kurc og den drejning deres livet tager, da Polen i foråret 1939 blev besat af tyskerne. På et øjeblik er deres liv ændret for bestandig, og de bliver splittet fra hinanden. En er så heldig at han befinder sig i Frankrig da krigen bryder ud, og det lykkes ham ad flere omveje at komme til Brasilien. Andre må leve i ghettoerne, eller arbejde på fabrikker hvor de er indkvarteret. Nogle blev sendt til Gulag-lejer i Sibirien  og en enkelt snyder døden på en pløjemark. Men fælles for alle familiemedlemmer er at de på forskellig vis kæmper sig gennem helvedet og mod alle odds slipper fri af nazismens rædselsregime .

Det er en storslået roman, som man ikke kan undgå at blive dybt berørt af at læse. Den er velskrevet, og trods det at læseren på skift følger de forskellige familiemedlemmer rundt om på kloden, virker den meget sammenhængende. De meget forskellige liv, giver en nuanceret indsigt i de overlevelsesstrategier de enkelte familiemedlemmer har valgt, og hvor svært det har været at navigerer i fjendeland. Jeg kan på det varmeste anbefale bogen.

Hvis man ønsker at grave dybere ned i Georgia Hunter og hendes familie, kan man med fordel gå ind på hendes hjemmeside hvor der er en del billedmateriale med link til videre uddybelse.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter