0 kommentarer

Udvidelse af kampzonen Af Michel Houellebecq

af d. 10. september 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

131

Udgivet

2002

ISBN

87-21-01732-8

Originaltitel

Extension du domaine de la lutte, oversat af Tine Byrckel

 

Kafka kolliderer med et Monty Python i sit mest galgenhumoristiske hjørne. Sådan rammer Michel Houllebecqs debutroman, “Udvidelse af kampzonen”, den uforberedte læser. Midt mellem tårekanalen og smilebåndet. Bogen er fra 1994 og opnåede kultstatus blandt datidens unge.

Michel er 30 år, it-medarbejder i et unavngivet firma, der sælger ikke nærmere specificerede løsninger til anonyme, statslige foretagender som Landbrugsministeriet og Industriministeriet. Michel får for lidt, fortvivlende lidt. Især manglen på sex og kvindelig opmærksomhed går ham på, mens han slæber sig igennem sit ensformige livs to holdepunkter – det røvkedelige job blandt alle de grå kolleger og det røvkedelige hjemmeliv, hvor hans kæreste adspredelse er at forfatte dyrefabler, der er snasket til i filosofisk lommeuld og smertefuld selvanalyse.

“Jeg har levet så lidt, at jeg er tilbøjelig til at tro, at jeg ikke skal dø; det forekommer usandsynligt, at et menneskeliv kan bestå i så lidt; man tror trods alt, der må ske et eller andet før eller siden. Det er en stor fejltagelse. Et liv kan sagtens være både tomt og kort.”

Sammen med den jævnaldrende kollega, Tisserand, skal Michel til Rouen for at undervise en lokalafdeling af Landbrugsministeriet i et nyt it-program. Tisserand ser turen som en mulighed for endelig at få taget sin mødom, men det er beklageligvis en umulighed, for fyren er ikke blot ucharmerende og kedelig, han er også monumentalt frastødende. “Hans skinnende, bumsede hud ser hele tiden ud til at afsondre en slibrig substans.”

Et mislykket besøg på en natklub blandt alt for unge, alt for smukke mennesker giver Michel en aha-oplevelse: Livet består af to lige stærke økonomier – penge og sex. Vores drifter styres mod begge poler, vi er villige til at gå langt for at score på begge heste. Men ak, kun nogle få får rigeligt af det hele, de fleste får for det meste kun en af delene, de uheldigste får hverken eller. Verden er sjældent et retfærdigt sted.

“Udvidelse af kampzonen” er kort, kulsort og misantropisk, med masser af interessante pointer og små gnister af knastør humor. Tine Byrckel leverer en kongenial oversættelse, veloplagt som sit forlæg og uden mislyde.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter