0 kommentarer

Trækopfuglens krønike af Haruki Murakami

af d. 25. juli 2011
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

635

Udgivet

2001

ISBN

87-7724-857-0

Originaltitel

Nejimaki-dori kuronikure

Udgave

1.udgave

 

En født klassiker! Hvorfor? Berlingskes anmelder Jacob Levinsen leverer en kortfattet, men præcis begrundelse : ‘Verdenslitteratur på alle leder.’

“Trækopfuglens krønike” er spændende som en krimi, romantisk som et kærlighedsdrama, interessant som en historisk roman – og omfatter ubesværet alle tre dele. Og så er bogen oven i købet en ordentlig moppedreng på 635 sider, så undervejs føles det som at være på en lang rejse til fremmede egne af jorden og dybt ind i det menneskelige sind.

Som Murakamis andre, altid forrygende, bøger er “Trækopfuglens krønike” gennemsyret af den skønneste magiske realisme, der muliggør poetiske handlingsforløb, som mindre talentfulde forfattere blot må nøjes med at drømme om at skabe – og som aldrig føles anstrengte eller villede. Tværtimod.

De historiske klip fra japanernes og russernes grusomheder under Anden Verdenskrig er gribende, men endnu mere knugende er den odyssé, vores sympatiske hovedperson, der får tilnavnet Hr. Trækopfugl, foretager for at genfinde sin elskede, der pludselig har forladt ham.

Mødes de undervejs? Er det mørkelagte værelse 208 på det mystiske hotel i virkeligheden Kumikos sind? Vi ved det ikke – og netop denne uvished er en del af bogens store attraktioner.

*
Denne anmeldelse er et bidrag til Bogrummet.dks sommerkonkurrence 2011.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter