0 kommentarer

Nemesis af Philip Roth

af d. 25. juli 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

234

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-10074-7

Originaltitel

Nemesis (amerikansk)

 

OND! Er skæbnen. Er gud. Er polio. Er krig. Er vi mennesker ved os selv og hinanden. Er Roth i denne bog.

Året er 1944, stedet New Jersey, en epidemi af episke dimensioner spreder rædsel og død blandt områdets børn og unge. Ind på scenen træder en ærkeamerikansk helt, malet med bredest mulige pensel, for uegennyttigt at hjælpe de nødstedte.

Det er absolut ikke en feelgood-historie, Roth disker op med. Hele vejen fra Buck Cantors opstigen og storhed til hans uafvindelige fald aner man katastrofen. Man sympatiserer med hans moralske overvejelser om Pligt og Ansvar versus nydelse og eftergivenhed. Man kan sagtens følge hans bitterhed mod Gud – sådan ville man givetvis også selv føle i den foreliggende situation. Og overraskende nok erklærer man sig som læser stadig enig, når forfatteren til sidst går i rette med sin hovedperson.

Det er Roths geni, at han tager disse store emner op og kommer hele vejen rundt om dem – og samtidig formår at lade dem indgå i et medrivende drama blandt helt almindelige mennesker i krigens sidste år. Når “Nemesis” alligevel ikke er blandt forfatterens allerbedste værker, skyldes det den noget bastante argumentation; der går lidt debatindlæg i den mod slutningen.

Men pyt, bogen er absolut læseværdig – også i den amerikanske udgave, som jeg ved en fejl fik fingre i. Roth har en prisværdigt let og flydende pen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter