0 kommentarer

To minutter i dommedag af Mette Vedsø

af d. 19. november 2017
Info
 
Sideantal

74

Udgivet

2016

ISBN

978-87-638-4589-2

Originaltitel

To minutter i dommedag

 

To minutter i dommedag handler om unge mennesker. Unge mennesker, der gerne vil være sig selv, selvstændige, upåvirkelige. Og som er alt andet end det.

Det er otte noveller, hvor hovedpersonerne alle søger at definere sig selv, hvilket er lettere sagt end gjort. Især når man er under pres. Pres fra familien, pres fra vennerne, pres fra sig selv.

I Påskefrokost møder vi Lea, hvis mor er pænt begejstret for venindernes børn, men ikke for Lea. Lea dur nemlig ikke til noget, hun er ikke til nogen hjælp, selvom hun ved, hvor vigtig påskefrokosten er for mor. Veninderne fra skoletiden kommer trods alt en gang om året. Så er det vel ikke for meget forlangt at ens mand og ens datter parerer ordrer, både de sagte og de usagte. Lea har ikke spor lyst til at være sød og smilende, og faktisk er hun nem at sympatisere med. For hvem gider at please en mor, der åbent taler dårligt om én?

I Hestehuller møder vi  Marie, der år efter år skal trækkes med Gydde på sin ferie med forældrene. Det er ganske vist kun en dag, men selv det kan være pænt uoverskueligt, når mærkelige Gydde vil på stranden og men den kan risikere at rende ind i den klassekammerat som man er håbløst forelsket i. Så Marie dropper al etik og lader Gydde være Gydde, selvom hun tydeligvis ikke kan klare sig selv i havet.

To minutter i dommedag er okay. Men den efterlader ikke et printet aftryk i mig. Måske er det fordi de unge menneskers problematikker er for store til noveller. Jeg kommer i hvert fald ikke til at føle deres smerte og frustration. Omvendt har jeg følt mig enormt berørt af lignende udfordringer skildret i digte eller noveller. Så måske er det sproget, der er årsagen.

Hvor om alting er efterlader To minutter i dommedag mig uberørt trods de voldsomme situationer de unge mennesker befinder sig i.

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter