0 kommentarer

Tilfældets høst Af James Hilton

af d. 3. juli 2003
Info
 
Sideantal

271

Udgivet

1961

Originaltitel

Random Harvest, oversat af Ellen Fjelstrup

 

Det er en kold decemberdag, da han vågner og opdager, at han har sovet på en bænk. Et øjeblik kan han ikke huske sit navn, og han aner ikke hvor han er, eller hvorfor hans tøj er gennemblødt. Ifølge en avis er han i Liverpool, og året er 1919. Det sidste han husker er et granathul foran frontlinjen ved Arras i Frankrig og en uundgåelig granat – i 1917. Han finder tilbage til sin familie og genoptager sit gamle liv, men to tabte år plager ham.

Vor fortæller, Harrison, er en engelsk gentleman af en skriver. I en togvogn møder han, og fascineres af, forretnings- og gentleman Charles Rainer, som i anonymitetens lune bevilger sig selv en personlig oplysning om sine to forsvundne år. Senere ansættes Harrison som personlig sekretær for Rainer og træder ind i Dr. Watsons kommenterende rolle til Rainers udmattede detektiv.

Der er umanerlig megen ræsonneren i ”Tilfældets høst”, og bogen fremstår i store træk som en ældre detektivroman – en af dem hvor heltene aldrig griber til vold. Rainers hukommelsestab gør læseren utryg på hans vegne. Har visse personer i hans omgivelser oplysninger, som undslipper Rainer? ”Tilfældets høst” er en god historie, der til slut tager en forrygende drejning.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter