0 kommentarer

Tilbage til unaturen af Rasmus Nikolajsen

af d. 26. februar 2016
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

64

Udgivet

2016

ISBN

978-87-638-4224-2

 

Efter at have læst Rasmus Nikolajsens digtsamling “Tilbage til unaturen”, har jeg opdaget, at den er den tredje i en serie på tre bøger. De to første hedder “Alting ender med et bryllup” og “Socialdemokratisk digt”. Dem har jeg ikke læst. Endnu.

“Tilbage til unaturen” er en lille samling virkelig skønne digte. På omslaget kaldes bogen en naturdigtsamling, og indeholder digte der har det tilfælles, at de allesammen er skrevet i naturen. Det betyder ikke, at de nødvendigvis handler om naturen. Men de handler om den indvirkning naturen har på digterens liv.

Digtene er enkle i deres udtryk, umiddelbart lette at gå til. Men med meget stor dybde.

Hovedparten af digtene har navn efter det sted hvor de er blevet til. Et af de digte jeg blev meget glad for, hedder “Viktoriapark, Berlin, 10. – 25. februar 2014”. Det er en serie af 16 enkeltstående digte, hver på ét vers. Der er i perioden fra 10. – 25. februar 2014 skrevet ét digt om dagen. Digtene er opbygget ens med solnedgangen som det bærende. Men de er meget forskellige i indhold, og ikke alle er lige gode. En skøn måde at fortælle om livet på. Ikke alle dage er lige gode, men de er der uanset hvad, og når solen går ned er de væk. Det digt i serien der for mig fik nogle brikker til at falde på plads, lyder i al sin enkelthed:

Gider ikke i dag. Kan du
ikke bare selv skrive dig
et solnedgangsdigt? Send det til
mig, så laver vi et hæfte.

Nogle gange kan det være svært at trække et enkelt digt frem af en samling, og oftest undlader jeg at gøre det. Men i dette tilfælde, kommer jeg ikke udenom at fremhæve det andet digt i førnævnte serie. Jeg kan ikke helt sætte fingeren på det, men synes bare det er virkelig godt:

Mens jeg står her på højen og
ser himlen bryde sammen, er
jeg helt rolig. Det er resten
af tiden der er problemet.

Så kort kan det siges. Så få ord – og så meget dybde.

Rasmus Nikolajsen kan noget – og jeg vil have mere af det.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter