0 kommentarer

Tiggernes børn af Lars Hamann og Gorm Præst Jørgensen

af d. 3. november 2013
Info
 
Sideantal

271

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-14254-9

 

Historiske krimier går som varmt brød, og det tror da pokker. De er jo skabt til at stille læsernes umådelige blodtørst såvel som deres nostalgiske trang til at være med i de gode, gamle dage, hvor adelsmænd i flotte klæ’r og bondetøser med svulmende barme bød hinanden op til dans.

“Tiggernes børn” er andet bind i Lars Hamann og Gorm Præst Jørgensens renæssancekrimiserie om den stoute byfoged i Christian IV’s København, Knud Korbach. Og lad det være sagt med det samme: Vi får både mord, kærlighed og bunker af historisk guf. Yndere af genren vil ikke blive skuffet.

Det ligger lige for at sammenligne med Martin Jensens glimrende middelalderkrimier om en byfoged i Assens, Eske Litle. En sammenligning, som falder ud til Jensens fordel. Der er mere smæk for skillingen, når Eske Litle søger at opklare blodige mord i det sydvestfynske opland, og Jensen formår med langt større fingerfærdighed at integrere de historiske fakta i handlingen. Hos Hamann & Jørgensen går der lidt fessor i den, hvilket ofte trækker tempoet ud af dramaet.

Men som antydet, “Tiggernes børn” er slet ingen ringe bog. Den er absolut læseværdig, og forfatterne, der er amatørhistorikere, har en glimrende evne til at fremkalde lugtene af skidne gyder, smagen af surt øl og synet af en ussel hovedstad, som Danmarks store byggekonge er ved at forvandle til noget større og bedre.

I 1642 var byfogeden en slags politimester. Derfor er det en penibel affære, da en ung kvinde af lav byrd myrdes på Knud Korbachs dørtrin. Snart efter ombringes en stodderkonge i den himmelstræbende Sank Annæ Kirke, der er under opførelse. Begge har fået en jagtkniv i nakken. Stodderkongerne var som tiggernes officielle overhoveder med til at holde ro og orden i det brogede bybillede, så også dette mord er en alvorlig sag.

Modstræbende påduttes Korbach den uortodokse adelskvinde Ingeborg Bryske som medhjælper. Korbachs øverste chef, rigsforstander Corfitz Ulfeldt, hader Bryskes opdragsgiver, kansler Thomesen, der er ved at skrive landets love, så det umage makkerpar må kæmpe på flere fronter for at opklare de to mord, der hurtigt bliver til flere. Ikke mindst fordi kongehuset, repræsenteret ved den sprøjtegale og smaskliderlige kronprins Christian, også har aktier i det spegede spil.

Først og sidst handler det om penge. Men er tiggernes børn nu de vanartede unger, der henslæber barndommen under ufatteligt hårde kår på Børnehuset … eller er det selveste kronprinsen, der også fattes midler?

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter