0 kommentarer

The Beautiful Mystery af Louise Penny

af d. 18. juni 2019
Info
 
Sideantal

373

Udgivet

2012

ISBN

978-1-250-03112-9

Originaltitel

The Beautiful Mystery

 

Detektiv Jean Guy Beauvoir har det bedre, er nyforelsket de er sammen 3 måneder; men hun holder det hemmeligt for sine forældre så de kan nyde at være sammen, bare de to. Jean Guy har samvittigtskvaler over at ikke har fortalt sin chef, chef detektiv Armand Gamache; er det at lyve? Eller er det privat og kommer ikke chefen ved, selvom hun er chefen’s datter?

Men i en kriminalroman sker der mord, denne gang i et øde kloster hvor 24 munke med tavshedspligt synger helt fantatstiske gregorianske sange som bøn. For nogle år siden offentliggjorde de en disk som gjorde det muligt at få indlagt varme og andre fornyelser. Armand og Jean Guy er de første mennesker som nogensinde er blevet lukket ind i klosteret. Man troede de var uddøde for 400 år siden da de forsvandt fra Europa pga af inkvisitionen. Bror Mathieu som var prioren og lederen af koret blev slået ned i abbedens hemmelige have. Armand indser at det biver svært at opklare, han ikke kan bruge sine normal observationer for i klostret er det ” krig udkæmpet med øjnene, små bevægelser. Og tavshed”.

Munkene har lært at leve sammen og acceptere hinanden på godt og ondt. Men der er dyb uenighed om man skulle ophæve tavshedspligten, holde koncerter og indspille endnu en disk . Eller skulle man fortsætte som hidtil?

Midt i det hele ankommer Armand’s Chef, Silvain Francoeur, de kan ikke fordrage hinanden både Arnot sagen og skænderiet der ledt op til at  Armand og Jean Guy blev hårdt såret året før; hvorfor kom han? For nogle måneder siden holdt Armand et foredrag for politikorpset som skulle have været propaganda, men Armand gjorde det til en personlig tale om hvad han selv kunne gøre for bedre at leve op til “Service, Integrity and Justice”. Politi ledelsen var meget utilfredse med det, mens de almindelige politiofficere blev inspirede. Det er en ting at arbejde sammen selvom man hader hinanden, det er en anden ting at udnytte sin magt og ødelægge organisationen indfra, ligesom i klosteret. Silvain kom for at ødelægge Armand’s gruppe af detektiver for selvom om de er effektive og har høj opklarings rater, så spiller Armand ikke efter reglerne. Silvain kom for at nedbryde Jean Guy og fik ham tilbage i misbrug af smertestillende midler så Silvain kan bruge ham som han vil uden samvittighed, kun magtmisbrug. Armand prøvede at beskytte Jean Guy men det lykkedes ikke for ham og tilsidste valgte Jean Guy at tage med Silvain som gav ham oxycontin og hans personlige revolver, som Armand havde taget fra ham.

Bogen er utrolig spændende og beskriver hvad jeg også har oplevet i min organization at det ikke er nok at være måske den bedste på ens område, være mentor for de yngre, det er  ikke politisk korrekt at tænke anderledes, gøre opmærksom på fejl for så bliver du straffet, selvom det ikke var dig der gjorde det.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter