0 kommentarer

Syv små soldater af Tony Parsons

af d. 19. april 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

364

Udgivet

2015

ISBN

978-87-638-3701-9

Originaltitel

The Murder Bag

 

På engelsk hedder denne bog “The Murder Bag” – men jeg er meget mere vild med den danske “Syv små soldater” – der fik mig til at tænke på ” Ti små cyklister”. (og så var der ni …).

Bogen er første bind i en ny serie – og vi bliver introduceret til kriminalbetjent Max Wolfe, der er alenefar til en datter på fem år, og naturligvis giver det nogle udfordringer, når man jobmæssigt skal stå til rådighed dag og nat. Jeg synes personligt, at hans privatliv med datteren fyldte lidt vel meget – måske for at få nogle kvindelige læsere ombord? At konen så ikke er død, men er stukket af med en anden mand for at stifte en ny familie, er måske lige lovligt spetakulært.

Historien starter lige på og hårdt med en ung pige, der bliver massevoldtaget af en flok kostskoledrenge – og efterfølgende dræbt. Side 13: “I sine sidste øjeblikke så hun den familie, der aldrig skulle se hende igen, og hun så tydeligt – som en vej, man får et glimt af, men aldrig vælger – den mand, hun aldrig ville møde, og de børn, som aldrig ville blive født, og det gode liv, fuldt af kærlighed, der blev taget fra hende. Og da hendes sjæl gik over til den anden side, var hendes sidste åndedrag et tavst skrig af sorg og raseri over alt det, de havde stjålet fra hende, den dag hun døde”.

En grusom start, der chokerer læseren og efterlader en uhyggelig formodning om, hvad der venter på de næste mange sider.

De syv små soldater – de syv unge mænd – er blevet voksne og lever hver især videre med den grufulde hændelse i bagagen. Nogle har gemt den langt væk i deres sind, mens andre næres ved den.

Max Wolfe bliver kaldt ud til mordet på en bankmand, der har fået skåret halsen over – og kort efter findes en hjemløs død på samme måde – halsen skåret over.

Som læser er vi et skridt foran Max Wolfe, for vi kan godt gætte, hvilken sammenhæng, der er mellem de to mænd: de har gået på kostskole sammen. Og som læser ved vi også, hvad vi nu skal hygge os med – likvideringen af de mænd, der var med til gruppevoldtægten af den unge pige mange år tidligere.

Men som læser ved vi ikke, hvem der er morderen, og her tager historien et par drejninger, man ikke havde ventet – og det gode udfordres af det onde og vice versa.

Jeg kom flere steder til at tænke på “Fasandræberne” af Jussi Adler Olsen – scenariet med en kostskole og hemmelige ritualer, der binder mænd sammen er ikke et nyt fænomen – men det virker meget godt her. “Syv små soldater” er en rigtig god debut-krimi.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter