0 kommentarer

Syv dage til døden af Carina Bergfeldt

af d. 28. januar 2016
Info
 
Sideantal

236

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7148-200-3

Originaltitel

Sju dagar kvar att leva
Oversat til dansk af Mette Egerod

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Hvordan ville du have det hvis du kun havde en uge tilbage at leve i? Hvis du sad inde for en forbrydelse og ikke måtte røre ved andre mennesker, kun tale begrænset med andre og ikke have ret meget kontakt til omverdenen? Hvis du hele tiden skulle tjekkes i alle kropsåbninger og skulle overvåges de sidste dage af dit liv, for tænk nu hvis du begik selvmord…

Bogen her er skrevet af en journalist, der tager til USA for at tale med en fange, der er dømt til døden og nu kun har syv dage tilbage at leve i. Hun møder ham bag en glasrude og får en god snak med ham. Hun finder ham endda sympatisk.

Hun møder ofrets familie, en fængselspræst der har mange historier om forskellige skæbner at fortælle, familie til fanger på dødsgangen, en mand der har siddet inde i mange år, uskyldig dømt, og som er blevet benådet m.fl.

Vi får mange beretninger om måden at opfatte dødsstraffen på. For selv om man har mistet et familiemedlem til en grov forbrydelse er det ikke sikkert man går ind for dødsstraf og hvad stiller man så op med de modsatrettede følelser man har omkring hele situationen.

Man kommer ind bag murerne og hører om forskellen og ligheden på de mandlige og de kvindelige fængsler. Man følger en “Death watch” de sidste syv dage for at vise omverdenen præcis hvad en dødsdømt fange kan/må foretage sig og man er med i selve dødskammeret, hvor der med et tryk på en knap gives besked til bøddelen om at sætte henrettelsen i gang.

Det er en barsk beretning, som på mange måder er yderst relevant. Det er klart en debatskabende bog og har man interesse i at lære lidt mere om det amerikanske retssystem, så er det oplagt at man læser denne.

Man skal dog være forberedt på nogen ret voldsomme beskrivelser af diverse mord og man skal ikke være tyndhudet når man læser bogen. Man får intet ud af den hvis man læser den fra et dømmende synspunkt. Man skal forsøge at læse den så nøgternt som muligt, da man så vil forstå de forskellige hændelser og procedure meget bedre.

Journalisten lader os også komme tæt på hende selv og hendes følelser, for hun bliver påvirket af dette arbejde selv om hun prøver at holde en distance.

En bog der efterlader et kraftigt indtryk. Kan kun anbefale den herfra!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter