0 kommentarer

Huset med den blinde glasveranda af Herbjørg Wassmo

af d. 11. juni 2015
Info
 
Sideantal

208

Udgivet

1981

ISBN

87-7560-927-4

Originaltitel

Huset med den blinde glassveranda

 

Grusom, smuk, dyb. Indtrængende og påtrængende. Det er romanen skåret helt ind til benet.

“Huset med den blinde glasveranda” er Herbjørg Wassmos romandebut – bogen er fra 1981 – og Herbjørg Wassmo har siden skrevet rigtig mange bøger og vundet stor anerkendelse. Selv har jeg først for nylig fået øjnene på for hende – og jeg er dybt betaget af hendes fortællestil og store indlevelsesevne.

Jeg blev dybt berørt af historien om pigen Tora, der bor i Nordnorge sammen med sin mor og stedfar. Historien foregår nogle år efter 2. verdenskrig. Tora er “tyskerunge” og bliver misbrugt seksuelt af sin stedfar – en ubærlig skæbne, som Tora tager på sig og ikke taler med nogen om. Moderen har jo så meget andet at tænke på, så det vil Tora ikke bebyrde hende med.

Tora fortæller historien om en kærlighedsløs hverdag med en stille og sagtmodig stemme. Hun har taget sin skæbne på sig uden kamp og fortæller om moderen, der arbejder på fiskefabrikken, om stedfaderen Henrik, der drikker og misbruger hende seksuelt. Hun fortæller om Tusindhjemmet (huset med den blinde glasveranda) – et hus beboet af samfundets bund, fattige mennesker, der ikke har mange lyspunkter i livet – men mange børn og ulykkelige skæbner.

På et tidspunkt i historien får Tora mulighed for at slippe af med sin misbruger, men han overlever og alt er som før. Som læser håber man at stedfaderen får løn som fortjent, men det er måske kun i eventyrerne, der er lykkelige slutninger.

Det er en afstumpet fortælling uden mange lyspunkter – insisterende, berigende og umådeligt smukt og grumsomt fortalt.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter