0 kommentarer

Pigen uden navn af Christina Baker Kline

af d. 27. januar 2016
Info
 
Sideantal

330

Udgivet

2015

ISBN

978-87-12-05142-8

Originaltitel

Orphan Train

 

“Pigen uden navn” omhandler et stykke af amerikansk historie, som ikke mange har hørt om. Det drejer sig om de såkaldte “orphan trains”, tog der fragtede forældreløse børn fra New York mod eventuelle nye familier i Midtvesten. Vi følger en 9 årig pige i slutningen af 1920’erne, der har mistet sin familie ikke lang tid efter de er kommet til USA fra Irland. Man fornemmer hurtigt, at familien ikke har været helt funktionel, faderen drikker og moderen har svært ved at holde hverdagen ud. Efter branden går det stærkt med at finde en ny familie til pigen, og sammen med andre børn, drager de med et adoptionsbureau mod vest. Den første familie, der modtager pigen, skifter med det samme hendes irske navn ud med Dorothy. Hun er dog på ingen måde en del af familien, men bliver brugt som billig arbejdskraft i deres systue. Men ikke længe efter må Dorothy skifte familie, hvilket bestemt ikke er til det bedre. Men heldigvis møder hun en lærerinde, der kommer til at betyde alt.
Sideløbende følger vi den unge pige Molly på 17 år i nutiden. Hun er plejebarn og har cirklet rundt mellem forskellige familier uden at falde til. Da hun efter at have stjålet en biblioteksbog, skal udføre samfundstjeneste, kommer hun i kontakt med den gamle dame Vivian. Hun hjælper hende med at rydde loftet i hendes store hus, og Molly kan hurtigt fornemme, at Vivians liv ikke har været helt som alle andres.

“Pigen uden navn” er en meget rørende og fængslende historie. Fortid og nutid smelter nænsomt sammen gennem fortællingen, og man føler med både Molly og Vivian i deres kamp for at skabe en god tilværelse. Og man græmmes naturligvis over hele det sceneri med togene, der sendte små børn ud mod en uvis skæbne. For nogen var det starten på et godt og bedre liv. For andre blev det til grum udnyttelse og endnu mere armod. Det bliver til 4 store stjerner fra mig, og min interesse er uden tvivl vakt om disse tog og alle de historier, de uden tvivl har skabt.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter