0 kommentarer

Submarino af Jonas T. Bengtsson

af d. 28. maj 2007
Info
 
Sideantal

391

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7055-087-1

 
Mange kender forfatteren Jonas T. Bengtsson som ham der debuterede med et brag i 2005 med titlen: ”Aminas breve”, hvilken han modtog BG Banks debutantpris for. Det er vist almindelig kendt at det er svært at komme efter en succes. I dette tilfælde må presset på Bengtssons skuldre have været ekstra stort, da hans succes som nævnt, samtidig var hans debut.

“Submarino” handler om to brødre der bærer på en ussel barndom med en dyb sorg iboende. De har faktisk ingen kontakt med hinanden, og lever hver sit kriminelle liv.
Den ene ved navn Nick er en hård fyr, der træner hårdt, drikker hårdt og i det hele taget bare lever hårdt. Han bor på et lille værelse på et pensionat, og besøger indimellem naboen, der en ung kvinde som har fået tvangsfjernet sin søn. Når de ses fortæller hun om sin søn og sine problemer, mens de drikker, og hun giver Nick adskillige blowjobs.
Nick har engang haft en kæreste, og hendes lillebror Ivan kommer ind i hans liv. Søsteren og lillebroderen er flygtninge, og mens hun er blevet gift med en dansk mand og bor i en af forstæderne, så er lillebroderen gået helt i hundene. Vi oplever hverdagen på bunden af samfundet krydret med de mest rystende beskrivelser af et land i krig, som Ivan beretter om.

Den anden bror – Nicks storebror – er alenefar og Junkie. Vi følger hans kamp for at få en hverdag til at hænge sammen, når man har en søn på seks år der skal have kærlighed og opmærksomhed, et godt hjem, passe sin børnehave, samtidig med at hans far skal have sin heroin, og derfor ved siden af lever et fuldblods junkieliv.
Lad mig sige det som det er. Det er ikke læsning for folk med sarte nerver. Det er simpelthen rystende, og men fænomenalt godt skildret.

Inden bogens begyndelse læser man følgende beskrivelse af ordet: Submarino:

“Submarino: Torturmetode, hvor personens hoved holdes under vand til kvælningsgrænsen.”

Ovenstående citat beskriver præcist hvordan man har det når man læser “Submarino.”

Den er stinkende ond og modbydelig og samtidig rigtig god, da den sætter fokus på de mennesker der grundet social arv og dårlige valg ikke er så heldig stillet som andre, og vigtigst af alt, så viser den dem som det de også er: Mennesker med hjerne og hjerte.

Jeg kan kun anbefale “Submarino” og jeg håber den bliver begravet i priser, det fortjener den.
Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter