Pulitzer Prize
0 kommentarer

Stillidsen af Donna Tartt

af d. 27. marts 2014
Info
 
Sideantal

836

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-35453-7

Originaltitel

The Goldfinch

Udgave

1.udgave

 

13-årige Theo Decker er på et kunstmuseum med sin mor og bemærker en rødhåret pige i følgeskab med en ældre mand. En eksplosion lægger museet i ruiner, Theos mor dør, pigen forsvinder. Den ældre mand er hårdt såret, men formår at udpege et maleri, som Theo skal tage med sig hen til en bestemt adresse.

Drengens liv slår en kolbøtte. Han kan bo hos en klassekammerat med velhavende forældre, men opsøger også den særlige adresse. I en vidunderlig verden af skønne antikviteter møder han Hobie, der restaurerer gamle møbler, og genfinder den rødhårede pige fra museet.

Det stjålne maleri forbliver Theos hemmelighed i mange år, mens han fører en omtumlet tilværelse med hårde stoffer og skæve eksistenser i bl.a. Las Vegas og Amsterdam. Maleriet – “Stillidsen” – er skabt af en af de hollandske mestre og er voldsomt efterstræbt; det finder Theo ud af i et dramatisk slutspil.

“Stillidsen” er en luksusliner af en bog, som er båret af et kolossalt kraftoverskud, men som af hensyn til passagerernes komfort pløjer sig vej gennem et ocean af voldsomme begivenheder med majestætisk langsomhed. Hver lille detalje er der kælet for, hvert ord og sætning er valgt med udsøgt smag og efterfølgende stykket sammen til en strålende elegant helhed.

Som læser er ens eneste opgave at læne sig mageligt tilbage, lade sig forkæle i de smukke omgivelser – og glæde sig over, at rejsen strækker sig over mange dage; 840 sider er en anselig distance.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter