0 kommentarer

Fårehyrdens dagbog af James Rebanks

af d. 18. november 2019
Info
 
Sideantal

270

Udgivet

2019

ISBN

978 87 93604 78 0

Originaltitel

The Shepherd's Lif - A Tale of the Lake District - over sat af Juliane Wammen

Udgave

1. udgave

 

Principielt set er jeg lige så lidt interesseret i Herdwick-får som i tredjegradsligninger og kongehusets arvefølge. Men fårehyrden og forfatteren James Rebanks formår på forunderlig vis at gøre emnet så engagerende, at luften føltes helt iltfattig, da siderne i “Fårehyrdens dagbog” pludselig slap op –

– man vil bare høre mere, mere, mere om det barske, men givende liv på gården i Englands bjergrige Lake District. Hvordan vil det gå med den unge, intelligente fårehund Floss, der helt på egen hånd (pote) kan genne bjergfårene sammen og af egen drift hjælper til med at berolige hunnerne, når de læmmer? Klarer James’ seje, kradsbørstige far sig gennem det pinefulde kræftforløb? Vinder gårdens mest stolte, selvbevidste vædder førstepris ved næste års dyrskue?

“Fårehyrdens dagbog” er gribende på en måde, som fiktion aldrig kan blive. Når vejret om foråret slår om, og de uldne får og deres nuttede nyfødte lam med ét er begravet i snedriver og ved at dø af sult, aner man, at forskellen på liv og død er et spørgsmål om minutter. Får James kæmpet sig op ad det stejle bjerg i den hylende brandstorm med sit livgivende hø, eller må han give fortabt? Det er simpelt hen drønspændende.

Intet under, at bogen strøg direkte ind som nr. 1 på Sunday Times’ bestsellerliste og foreløbig er solgt til udgivelse i 20 lande.

Vi gennemciviliserede byboere har åbenbart trængt til et velskrevet vidnesbyrd helt ude fra den yderste udkant, hvor naturen stadig er menneskets bedste ven og værste fjende. Hvor tusindårige traditioner holdes i hævd, fordi ingen nyskabelser gør jobbet bedre. Hvor mennesker, dyr og natur den dag i dag eksisterer i en symbiose, som, vi måske troede, var ved at gå af mode på Jesu tid.

Skriv snart en efterfølger, mr. Rebanks.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter