0 kommentarer

Sputnik 2. Et poetisk leksikon af Cecilie Lolk Hjort

af d. 8. december 2016
Info
 
Sideantal

71

Udgivet

2016

ISBN

978-87-995899-4-4

Udgave

1. udgave 1. oplag

 

Cecilie Lolk Hjort (f. 1984) debuterede i 2006 med brevsamlingen ‘Små eksplosioner – Breve fra Josef’. Efterfølgende har hun bl.a. udgivet det poetiske leksikon ‘Noahs ark’ (2010), punktromanen ’69’ (2011) og bogobjektet ‘Paranoiadigt’ (2013).
Sputnik 2 henviser til, at det er nummer to bog i rækken af de poetiske leksikon. Samtidig er det også navnet på den rumsonde, der sendte hunden Laika ud i rummet. Bogens omslag er da også prydet med kunstværket ‘My Little Laika’ af Mari Kasurinen, der forestiller en noget skamferet hund.

Det er ikke et leksikon i den gængse stil, og der er heller ikke tale om et kæmp opslagsværk, men derimod en fiks lille sag, der i den grad leger med det danske sprog og dets begreber, og vi kommer vidt omkring fra Nougatmus til skumfidus, fra Joakim von And til Femme fatale og så selvfølgelig Laika ikke at forglemme. Bogen er opdelt i kategorier, Arter, Mennesker og Ting og bagerst er der en fin lille biografi over hvert enkelt afsnit.

De enkelte tekster er meget forskellige, men har dog alle det til fælles, at de reflekterer og ser tingene i en lidt skæv vinkel, hvilket også tvinger læseren til at reflektere, samtidig synes jeg der er en humoristisk undertone der leger med mig. Et fint lille værk som er stort i sit indhold, en bog jeg vil vende tilbage til mange gange.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter