0 kommentarer

Spionen der kom ind fra kulden af John Le Carré

af d. 13. december 2014
Info
 
Sideantal

231

Udgivet

1964

ISBN

87-553-2879-2

Originaltitel

The Spy Who Came In From The Cold

Udgave

1. udgave

 

I en lokal genbrugsbutik fandt jeg for noget tid siden dette pragteksemplar af en førsteudgave af “Spionen der kom ind fra kulden”. Udgivet for nøjagtig 50 år siden i Danmark, 3 år efter Berlinmurens opførelse, og den første af hans mange bøger på dansk. Det betød gennembruddet for Carré, og han kunne opsige sit job i den britiske efterretningstjeneste og blive fuldtidsforfatter. Den tidligere ejer af bogen må have været en dedikeret læser som jeg selv, for bag i bogen fandt jeg et avisudklip fra Morgenavisen Jyllandsposten i 1990, der havde fået eneret til at gengive hans efterskrift til Forums genudgivelse af bogen samme år. Carré fortæller bl.a. at bogen blev skrevet over fem uger, da han arbejdede på den britiske ambassade i Königswinter, nogen gange skrev han i bilen om bord på færgen, der fragtede ham over Rhinen til hans arbejde, hvor han af og til holdt i rækken ved siden af Konrad Adenauers enorme armerede Mercedes, og kunne nogen gange vække stor ophidselse hos sine kolleger, når han kunne fortælle, hvilken avis forbundskansleren havde læst i. En herlig anekdote.

Bogen foregår i skyggen af den nyopførte Berlinmur. Alec Leamas, der har ledet et spionnet i den østlige zone af Berlin, har mistet alle sine agenter, den sidste bliver skudt for øjnene af ham, da han prøver at komme over grænsen. Han vender tilbage til London, dybt deprimeret og lægger en plan med chefen for efterretningstjenesten, for at komme den østtyske efterretningchef til livs. Hermed opstår et spil om forræderi, kærlighed og bedrag på flere plan.

Bogen er absolut en af Carrés bedste i spiongenren, hvor også “Dame, konge, es, spion” lyser op. Den har nogle referencer til “Telefon til afdøde”, hans første bog, hvor flere af personerne går igen, der i blandt hans helt store personlighed, George Smiley, der kun optræder ganske lidt i denne bog, men alligevel har en kæmpe betydning for handlingen. Bogen blev en kæmpesællert for Carré, har modtaget både Edgar og Gold Dagger awards, og er blevet udnævnt til alletiders bedste spionroman af “Publishers Weekly”.

Det er anden gang jeg læser bogen, og jeg kan ikke anbefale ham nok til det læsende folk. Hans bøger oser alle af autencitet og virkelighedstro plots, og det er en fryd at læse noget så jordnært, og dog så skræmmende brutalt. For mig er han et dejligt afbræk, når krimi og spænding bliver for trivielt. Bogen er ikke særlig lang og er mere let læselig end de fleste af hans bøger. Læs den og se filmen med Richard Burton i hovedrollen bagefter.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter