NYESTE
Født:
1931, England
Fotograf:
Jane Bown

John le Carré

David John Moore Cornwell blev født i 1931 i Poole, Dorset, England. Arbejdede for MI6 i bl.a. Berlin i 60’erne, inden han blev fuldtidsforfatter. Carré voksede op uden en nærværende mor og med en far, der var på kant med loven, hvilket har givet inspiration til flere af bøgerne, bl.a. ‘En perfekt spion’ (1986). Carré har hovedsaligt skrevet indenfor spiongenren, hvor ‘Spionen der kom ind fra kulden’ er den mest berømte. 

Død 2020.

Bibliografi

1961  Telefon til afdøde

1962  Mord på højt plan

1963  Spionen der kom ind fra kulden

1965  Spejlkrigen

1968  En lille by i Tyskland

1971  The Naive and Sentimental Lover *

1974  Dame konge es spion

1977  Spionen der gik sine egne veje

1979  Til døden jer skiller

1983  Iscenesat

1986  En perfekt spion

1989  Det russiske hus

1990  Den hemmelige pilgrim

1991  Fredens forbandelse (biografi)

1993  Natportieren

1995  Vort spil

1996  Skrædderen fra Panama

1999  Single & Single

2001  Den standhaftige gartner

2002  Ved Ronnies hof (biografi)

2003  Absolutte venner

2006  Den gode tolk

2008  Marionetten

2010  Dimas drøm

2013  En skrøbelig sandhed

2016  Duernes tunnel (erindring)

2017  Spioners arv

2019  Fri agent

 

 

Telefon til afdøde af John le Carré

af Bjarne Jensend. 2. januar 2021
Som det nogen gange sker, når jeg ser en engelsk TV serie, så får jeg pludselig en trang til at læse Carré, da jeg ikke kender noget mere britisk end hans forfatterskab. Denne gang var det et afsnit af Mistænkt, der skabte tanken. Mærkeligt nok var det dagen før hans død, at jeg gik i […]

Fri agent af John le Carré

af Bjarne Jensend. 2. november 2019
Med Fri agent viser John le Carré på mesterlig vis, at han langt fra er pensionsmoden. Selv som 88 årig leverer han en klassisk spionroman, der som sædvanlig rammer tidsånden. Nat bliver efter en lang karriere som spion kaldt hjem til London, og selv om han kun er 47, er han sikker på at blive […]

Marionetten af John le Carré

af Bjarne Jensend. 2. februar 2019
”Marionetten” er en af de bøger, jeg nærmest faldt i søvn til, første gang jeg læste den. Men mange af Carrés bøger er som gode årgangsvine: de bliver simpelthen bare bedre med årene. I Hamborg, omkring en 6-7 år efter 11. september angrebet, dukker der en høj, lettere forhutlet tynd tjetjener op. Han indlogerer sig […]

Iscenesat af John le Carré

af Bjarne Jensend. 19. april 2018
En israelsk diplomat modtager en dag en kuffert i sin privatbolig i Bonn. Duperet af den smukke pige, der udgiver sig for at være en ven til husets au pair, tager han imod kufferten, og bomben som den indeholdt springer senere, dræber tre personer, deriblandt diplomatparrets lille søn. Den israelske efterretningstjeneste tager herefter over og […]

Spioners arv af John le Carré

af Bjarne Jensend. 4. september 2017
Det har været svært at få armene ned siden nyheden om en ny Carré bog kom frem for noget tid siden. At den nu 85 årige mester så oven i købet atter beriger os med en fortælling, der omhandler den kolde krig og hans elskede figur, George Smiley, ja så er det er næsten ikke […]

Til døden jer skiller af John le Carré

af Bjarne Jensend. 17. marts 2017
For nylig blev det offentliggjort, at den nu 85 årige John le Carré til september udgiver sin 24. roman. Her vender han tilbage til den kolde krig og til hans mest populære romanfigur, efterretningsagenten George Smiley. Ventetiden bliver lang, men noget af tiden har jeg brugt på at genlæse den 3. roman i Karla trilogien, […]