0 kommentarer

Sort hund Torben Munksgaard

af d. 24. maj 2012
Info
 
Sideantal

326

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39231-7

 

Kontanthjælpsmodtageren Bernhard stjæler en hund, fordi han føler sig ensom. En hvid hund, som han maler sort, for at hans tyveri ikke skal blive afsløret. Hunden tilhører Albert og hans kone Helena, der forlader sin mand som en følge af hundens forsvinden.

Helena lægger herefter sit liv om og bliver til Veronica, som siden forelsker sig i Bernhard, selvom hun med det samme genkender sin hund og ved at Bernhard er hundetyv. Men som det siden skal vise sig, har Bernhard også undergået en forvandling.

Bernhards nabo, Conrad, er leder på et statsligt teknologisk projekt, som ved hjælp af nanomagnetisme skal påvirke menneskers behov og ændre på deres drifter, impulser, lystfølelser. “Det handler om at nå det, vi vil, så let som muligt” siger han og overtaler Bernhard til at deltage i forsøget.

Bernhard får under eksperimentet stimuleret det område af hjernen, som betinger følelsen af tryghed, anerkendelse og lykke, “den overordnede tilfredshed med livet. Hele livet. En slags forelskelse i tilværelsen.”
De elektriske impulser får Bernhard til at se forskellige billeder. Veronica, som siger at hun elsker ham, alt imens hun spiser en chokoladekanin, luderen Anna iført topløs kjole, som siger til Bernhard, at han skal følge sin intuition, følge sin hund. En gigantisk chokoladekanin, som præsenterer sig som Stalin og siger at han smager godt. Bernhard får vildt meget lyst til chokolade og rækker forgæves ud efter en hoppende chokoladekanin.

” “Først skal du sætte ild til huset med alle de små børn” lød en stemme, og et hus med små børn tonede frem. “Vil du det?” “Ja,” sagde Bernhard “det vil jeg gerne. Bare sæt ild til det. Og skynd jer, så jeg kan få min chokolade.” Huset brød i brand, og børnene skreg, hvorefter Bernhard fik sin chokolade. En følelse af himmelsk fred bredte sig i hans hjerne, mens han tyggede på den velgørende chokolade. Det smagte bedre end noget, han nogensinde før havde smagt. Han råbte til børnene, at det var det hele værd, det smagte helt vidunderligt.”

Da Bernhard kommer til sig selv igen opdager han, at han har tisset i bukserne. “Det er børnene i det brændende hus. Det har gerne den effekt”, siger lederen af forsøgene.

Man forsøger altså at eliminere menneskers samvittighed og få dem til at lade sig styre af deres lyst. Men det er jo ikke noget nyt. Det behøver man slet ikke nanoteknologi til. Det har reklame- og underholdningsbranchen jo klaret for længst!
Hvad er pointen? At man kan male en hund sort; men indeni vil den stadig være hvid! Det burde vel være omvendt. Man kan godt male et billede af en verden, som på overfladen er hvid; men nedenunder vil den stadig være fuld af sorte rædsler…

Men eksperimentet ser ud til at lykkes. Bernhard har fået sig en lykkelig tilværelse med villa, volvo og vovse, selvom forsøgslederen selv indrømmer, at det hele beror på en illusion…
Albert bevæger sig nærmest uundgåeligt den modsatte vej. Han mister efterhånden alt: konen, børnene, huset, forretningen og ender meget sigende med at flytte ind i Bernhards gamle lejlighed. Men også han er lykkelig. Måske fordi han undervejs opdager at han er bøsse og endelig tør være sig selv.

“Sort hund” er en temmelig grotesk, men meget underholdende historie med morsomme påhit og vigtige pointer.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter