0 kommentarer

Døden & Co. af Lukas Moodysson

af d. 27. maj 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

313

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-968-4

Originaltitel

Döden & Co.

 

“Døden & Co.” er en selvbiografisk bog, i hvilken den svenske forfatter og filminstruktør Lukas Moodysson søger at bearbejde faderens død.

Forholdet mellem far og søn har ikke altid forløbet gnidningsløst, faderen har drukket tæt i perioder, og som ung teenager har Lukas Moodysson boet hos faderen – indtil han blev smidt ud. Udsmidningen er et af de emner Lukas som voksen har svært ved at forholde sig til, og i sit hoved fører Lukas mange samtaler med sin far om, hvorfor han blev smidt ud.

I det hele taget er det mange tanker, der florerer rundt i Moodyssons hoved efter faderens død – hvad skal han gøre med sit liv, hvorfor er han så ensom hele tiden, hvad skete der med ungdomskæresten efter at hun droppede Moodyson fordi han havde været hende utro, hvad skal han gøre med sin fars ejendele, hvorfor kan han ikke få gang i den næste film – og hvad skal den næste film i det hele taget handle om?

På trods af, at bogen giver stof til eftertanke bliver den også lidt for meget af det gode. Al den snak om alt og ingenting – og hvad er det man som læser skal bruge al den snak til? Andet end at glæde sig over, at Moodysson måske har fået det bedre af at få lettet hjertet for et par ting efter at faderen døde.

Lukas Moodysson er ikke en dårlig forfatter, tværtimod har han et levende sprog, og han har noget på hjerte. Jeg kunne bare ikke rigtig se hvad jeg som læser kan bruge denne bog til – andet end nogle timers underholdning. Det er måske ikke så værst endda, at jeg er blevet underholdt et par timer – men jeg ender alligevel på middelkarakteren 3 stjerner fordi jeg synes bogen blev lidt for meget af det gode og fordi jeg synes Moodysson fik tendens til at svælge lidt for meget i selvmedlidenhed.

Det er dog ikke anderledes end at jeg gerne anbefaler andre at læse “Døden & Co.” Fordi den trods alt indeholder underholdende elementer, og jeg ser frem til Moodyssons næste bog, som jeg gerne køber og læser når den engang udkommer.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter