0 kommentarer

Sommerreise i Sverrig Aar 1836 og Svithiod af Steen Steensen Blicher

af d. 11. februar 2012
Info
 
Sideantal

190

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-12066-0

 

Ligesom alle andre kunstnere fra hans samtid ønskede Blicher at foretage en rejse, der skulle uddanne og inspirere ham til at højne hans digterkunst. Drømmedestinationen var Italien, og han fik da også bevilget en net sum penge fra det danske kongehus. Desværre var Blicher en forgældet mand, og efter han havde betalt sine kreditorer, var der ikke meget tilbage. Derfor blev han nødt til at korrigere sine rejseplaner en smule, og i stedet blev det en fem-ugers rundrejse i Sverige. På trods af den lidt drøje start, skulle det alligevel vise sig, at det blev en rejse der havde en stor påvirkning på Blicher, og gennem ham resten af Danmark.

På trods af den korte geografiske afstand var Sverige fuldstændigt ubetrådt land for Blicher. Både pga. af digterens ubetydelige rejseerfaring, men også pga. det fremherskende “svenskerhad”, der efterfulgte Napoleonskrigene. Det gik dog hurtigt op for digteren, at her ikke var tale om en fremmed stamme, men et brødrene folk, og Blicher blev vakt som en ægte skandinavist.
Det er dette tema, der er det altdominerende både i Blichers rejseberetning og i hans digtsamling, og dette er første gang de er udkommet i samlet format. Jeg synes det er interessant at kunne læse hans rejseberetning side om side med digtene i Svithiod(det oldnordiske navn for Sverige). Og Ole Rawert, som har tegnet nogle meget simple, men smukke tegninger og akvareller fra samme tid som Blicher besøgte Sverige, illustrerer levende de smukke scenerier som vi langsomt passerer fra den hestetrukne karet. Når det er sagt, må jeg indrømme at hverken Blichers rejseberetning eller digte var en større litterær oplevelse. Sproget er meget jævnt og berettende, og Blicher kommer aldrig rigtigt ind til kernen af de steder han besøger. Derfor føles det lidt som om man sidder og læser enhver anden rejseguide eller turen-går-til.

Jeg vil dog give Blicher-selskabet ros for at have samlet et utroligt komplet værk, som med de flotte illustrationer, de mange og gennemresearchede fodnoter og de velskrevne for- og efterskrifter, gør at man som læser virkelig føler sig kræset for. Og så har jeg meget respekt for den store indflydelse Blicher efterfølgende har haft på at bilægge gamle stridigheder og arbejde for et samlet Norden:

“Dans og Sveas harper lyde;
Milde Toner sammenflyde –
Skjalde først skal Isen bryde.”

Bogen er udgivet i forbindelse med Blicher-Selskabets 60-årsdag.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter