0 kommentarer

Solhaven af Simone Mørch Stjer

af d. 15. oktober 2022
Info
 
Sideantal

250

Udgivet

2022

ISBN

978-87-02-38223-5

Originaltitel

Solhaven

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Solhaven” er navnet på det plejehjem, hvor David arbejder som SOSU assistent.

David har et godt tag på de gamle og er ferm til at tackle hverdagens udfordringer både hvad angår den praktiske del med rengøring, skift af sengetøj, badning og påklædning af de gamle, men også den brogede palette af beboere, der befolker plejehjemmet. Der er demente Bjarne, der hver dag skal nå bussen for at tage imod sin bror fra Australien og fine fru Sangenberg, der insisterer på at blive kaldt fru og De, selvom hun siger du til personalet og sviner dem til, når lejligheden byder sig. Selv er hun også blevet noget af en gris med sig selv.

David er glad for sit arbejde og maler portrætter af de gamle, der gerne vil give familien en personlig gave. Han er vellidt blandt sine kolleger og er blevet hyggeonkel for polske Agnieszkas søn Josef, der mangler en faderfigur.

Dagligdagen går sin gang, indtil hvirvelvinden Cassandra bliver ansat som afløser på plejehjemmet!

Cassandra udfordrer reglerne – tager de gamle med på gåtur, selvom deres gåturs-kvote er brugt op, og hun er vild med Davids portrætter. Hun lokker David til at portrættere en død beboer uden samtykke fra dennes familie. David pirres af opgaven, selvom han ved, at det er moralsk forkert og at det kan koste ham jobbet.

David forelsker sig i Cassandra og det er spændende at læse, hvordan hun skridt for skridt manipulerer ham til at tegne flere portrætter af flere døde, selvom han hver gang stritter imod. Cassandras far har et galleri og finder portrætterne spændende – og David øjner chancen for at kunne udstille billederne. Men kan han det – hvad hvis de pårørende eller hans leder finder du af, hvem det er han har malet?

Bogen er interessant fordi der kører flere historier under hovedhistorien. Der er historien om plejehjemmet og hvad der sker her, der er historien om David og hans opvækst, og så er der den bizarre historie om Cassandra og hendes afdøde mor og hendes berømte far – og ikke mindst Cassandras liv ,der på flere måder er kaotisk.

Det er en rigtig fin historie om svigt, kærlighed og håb – og kulissen på plejehjemmet er god skudt.

Jeg fik undervejs samme ubehagelige fornemmelse, som da jeg læste Maren Uthaugs ”En lykkelig slutning”, og det er en cadeau til Simone Mørch Stjer!

Smuk indbinding i et handy og lækkert format.

Det er altid spændende at læse en bog af en ny forfatter – og efter at have læst ”Solhaven” har jeg fået lyst til at læse Simone Mørch Stjers debutroman ”S”.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter