0 kommentarer

Solen over Breda af Arturo Pérez-Reverte

af d. 6. november 2003
Info
 
Sideantal

210

Udgivet

1999

ISBN

87-583-1195-5

Originaltitel

El sol de Breda

 

Dette er bind 3 i serien om Kaptajn Diego Alatriste y Tenorio.

Sammen med sin tornysterdreng Inigo Balboa Aguirre, som også er bogens jeg-fortæller, deltager Kaptajn Alatriste i spanske troppers kampe i årene 1624-25 og de er begge med ved belejringen af Breda.
Livet som soldat under Trediveårskrigen er fugtigt, mudret og beskidt.

På godt og ondt indfanger bogen, hvordan det meste af tiden går med at vente på, at der sker noget. Det, der så sker, er altid livsfarligt og har som regel den følge, at kammeraten, som man spillede kluns med aftenen før, nu ligger som et af mange ofre på slagmarken.

Som læser sidder man hele tiden og venter på lidt mere dramatik. At se de historiske slag fra fodfolkets side er fint nok, men stilen er ofte nøgtern, som en historisk krigsreportage, og en vis kedsomhed sniger sig ind.

På bogens sidste sider får man så endelig at vide, at Inigo Balboa og Kaptajn Alatriste rent faktisk har eksisteret i virkeligheden. Man undrer sig over, at denne relevante oplysning først gives til sidst i seriens tredje bind, men den kædes sammen med en lidt højpandet udredning om, hvorvidt Kaptajn Alatriste er blandt de afbildede personer på Diego Velazquez’ maleri “Overgivelsen af Breda”.

I betragtning af, hvor fortættet et drama, Pérez-Reverte har fået ud af gåden omkring et gammelt billede (se anmeldelsen af “Det flamske maleri”), kommer oplysningen her mest til at virke akademisk og flad. Er det interessant, og bliver bogen mere spændende af det?

For denne læser er svaret nej, for man føler sig snarere lidt taget ved næsen over at have læst tre bøger i den tro, at det drejede sig om ren fiktion. Efter hen ved 3×200 siders delvis tomgang i selskab med Kaptajn Alatriste konstaterer man, at denne serie indtil videre mest virker som et arbejde fra den fremragende forfatters knap så gode venstre hånd.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter