0 kommentarer

Senseis mappe af Hiromi Kawakami

af d. 2. februar 2014
Info
 
Sideantal

220

Udgivet

2013

ISBN

978-87-92845-43-6

Originaltitel

Sensei no kaban

 

Et sært, tyst og meget japansk kærlighedseventyr mellem 38-årige Tsukiko og sensei, hendes 30 år ældre tidligere lærer i klassisk japansk.

De to ensomme hjerter mødes tilfældigt på en bar over deres fælles passion for at spise god mad og drikke sig i hegnet i rigelige mængder sake.

Som brændte børn nærmer de sig hinanden med enorm forsigtighed. Ingen vover at sige noget, der kan have konsekvenser, så hellere pludre lidt om maden. Og hælde endnu en flaske sake indenbords for at fortrænge de afgrundsdybe hæmninger.

Små platoniske udflugter til et marked, en lille ø, et museum, afløses af perioder med forvirret tavshed. En nydelig mand fra Tsukikos gamle klasse gør kur til hende, en tidligere lærerinde følger med sensei på bar, men det umage par har tilsyneladende kun øje for hinanden trods vanskelighederne med at få det sagt.

Der spises mange-mange eksotiske, oftest rå, fisk og skaldyr, kold og varm tofu, miso som snack og suppe. Blomstrende kirsebærtræer er her også. Men det allermest japanske er næsten den tidløse, sky høflighed, der trives midt blandt skyskrabere og ultramodernisme. En høflighed, der er som luft – tilsyneladende blød og gennemsigtig, men uigennemtrængelig, når den presses hårdt sammen.

Som hos Murakami har “Senseis mappe” glimt af en art magisk realisme, en åndelighed, der forlener de hverdagsagtige interaktioner med en egen poetisk dybde. Alting går uendelig langsomt, egentlig handling er næsten ikke-eksisterende, men det har skam også sin charme i et forpustet og evigt målrettet stræberliv.

Prisbelønnede Hiromi Kawakami regnes efter sigende for en af Japans mest betydningsfulde, nulevende forfattere. Som Kurakami har hun fået dansk mæle ved altid fremragende Mette Holm.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter