0 kommentarer

Sølvklokker af Britta Klitgaard

af d. 8. juni 2017
Info
 
Sideantal

116

Udgivet

2017

ISBN

9788711656754

 

“Sølvklokker” er en novellesamling af Britta Klitgaard, som lige er udkommet som e-bog hos Lindhardt og Ringhof. Den består af 10 noveller: titelnovellen “Sølvklokker”, “Brandfare”, “Hittegods”, “Væk”, “Spejl”, “Overdosis”, “Traume”, “Dagens helt”, “Ikea-family” og “Musling”. De bevæger sig alle sammen inden for realismegenren, men nogle af dem har noget mystisk eller magisk over sig, mens andre er mere hverdagsagtige . De fleste af dem har et overraskende twist og spændingskurven er virkelig vellykket (der var nogle gange, hvor jeg kom til at sige “oh my god!”, mens jeg sad og læste i toget, og folk kiggede altså lidt underligt på mig). Der leges meget med spørgsmålet om, hvad der er virkelighed og hvad der kun foregår inden for fantasiens rammer, hvilket jeg rigtig godt kunne lide. Desuden handler de meget om eksistentielle spørgsmål og relationer blandt mennesker — den manglende empati over for andre, uformåenheden i forhold til at forstå og hjælpe hinanden og behovet for at behandle hinanden bedre.
Emnerne er aktuelle; der er f.eks. en om flygtninge og en om alderdom — hvilket jo altid er et aktuelt emne — og hovedkaraktererne er specielle og har interessante tankemønstre.
Samlet kan jeg sige, at jeg var virkelig vild med langt de fleste af novellerne. Derfor læste jeg dem alle på én dag, selvom jeg faktisk havde haft en plan om at læse én per dag for at kunne nyde dem i lidt længere tid.
Der var dog to af dem, som ikke tilfredsstillede mig fuldtud: “Dagens helt” og “Musling”. Personligt synes jeg, at slutningen til “Dagens helt” ikke gav så meget, og det gik lidt hurtigt til sidst. “Musling” er spændende, fordi den fortælles fra et børneperspektiv, men den var en smule for enkel efter min egen mening, eller budskabet var lidt for klichéagtigt. Jeg kan ikke rigtig sætte en finger på, hvad det var med de to, men de fangede mig ikke på samme måde som de andre, og det er kun de to, der trækker en stjerne ned, for resten elskede jeg altså.
Denne novellesamling kan kun anbefales; læs den! Lær noget om mennesker og om livet, også (eller især) hvis du ikke har læst særlig mange noveller, siden du gik i gymnasiet. På den måde havde jeg det nemlig, og nu har jeg lyst til at læse noveller dagen lang.

Lån bogen via bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter