0 kommentarer

Sneblomst og den hemmelige vifte af Lisa See

af d. 1. september 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

300

Udgivet

2006

ISBN

87-11-11900-4, 978-87-11-11900-6

Originaltitel

Snow Flower And the Secret Fan

 

Der er skrevet mange bøger gennem årene om de kinesiske kvinders livsvilkår og denne er endnu en af dem. Der er mange ligheder med bøger som “Vilde Svaner” og “Kejserinde Orkide”, men “Sneblomst og den hemmelige vifte” har et nyt element præsenteret, som gør historien ny, nemlig det hemmelige kvindesprog “Nu shu”.

Lilje er en bondedatter fra Puwei i 1800tallets Kina, som ved skæbnens uransagelige veje får et andet liv end først tiltænkt hende. Som datter af en bonde, har hendes fremtid ringe kår, indtil den dag spåmanden kommer forbi for at bestemme hvornår hendes fødder skal snørres ind.

Målet er at få perfekte gyldne liljer og undervejs brækkes pigernes knogler og formes på ny. Ender pigen med de perfekte 7 cm lange fødder, så kan hun blive gift på et meget højre niveau end hendes eget og dette stræbes der så efter.

Liljes fødder har potentiale til at blive formet til perfektion og koblersken Madame Wang introducerer samtidig Lilje for en Laotong. En slags hjerteveninde i et samfund der isolerede kvinderne. Laotong-forbindelsen er af en speciel art, som er for de forfinede familier og kun en koblerske eller mødrene kan indgå forbindelsen.

Lilje ser tilbage på sit liv i en alder af firs år, på hvordan hendes datterdage med Sneblomst, hendes Laotong, formede sig og hvordan Lilje selv blev den ærværdige Fru Lu fra Tongkou. Det er helt klart en læseværdig historie om pigeliv der bliver kvindeliv og de traditioner der bandt de kinesiske piger på hænder og især fødder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter