0 kommentarer

Skot af Oscar K.

af d. 6. oktober 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

47

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07811-4

 

Skot lander bogstaveligt talt i 3.b. Sidste bord. Vindues rækken. I klassen er der en masse almindelige børn, som Skot ikke rigtigt lige får hold på, og så er der alle de andre. Emma & Emma. Drengen i skabet. Læreren. Og Kent med den usynlige kanin.

Skot erfarer hurtigt, at skolen kan være et farefuldt sted at skulle navigere, især når man samtidig skal forholde sig til andres tanker:

“”De tror, jeg er fuld af løgn. Bare fordi de ikke kan se min kanin. Og nu skal du lige læse og skrive og matme…regne. Og sådan er det hele tiden. Og hvad hvis man nu ikke kan regne og skrive og læse? Ja, jeg spørger bare? Skole! Det er dælme for dumt!”

“Synes du?” Sagde Skot.

“Synes hvad?” Kent så usikkert på Skot.

“At det er for dumt?”

“Jeg har sgu da ikke sagt noget,” sagde Kent””

Skot oplever en del skræmmende – delvist – realistiske ting i skolen den dag. Og bagefter vandrer han lidt rundt på må og få. Lige indtil han bliver oppasset af Kents usynlige kanin, der ledsager ham til et nedlagt børnehjem, hvor han kan bo.

Dorte Karrebæk har illustreret den lille fortælling om Skot. Den bevægelighed og uforudsigelighed der hersker omkring drengen Skot har hun på finurlig vis fået ind i tegningerne. Beskæringer og fartstriber viser, at vi konstant er på vej til noget ukendt. Der er smæk på farverne. Og på folks ansigtsudtryk!

Oscar K. har skrevet teksten. Bogen er en del af en serie, som igen er markeret som gul dingo. Det vil sige, at den kan læses selvstændigt af begynderlæsere. Mit datter og jeg har haft glæde af at læse den sammen. Teknisk er hun fuldt ud i stand til at afkode teksten, men nogle af mærkværdighederne skal forklares lidt, fordi de ikke er en del af de fantasy miljøer som ungerne ellers overdænges med. Og netop dette synes jeg er et stort plus.

De vinkler, der kunne forklares stod jeg for som med-læser for, og resten måtte jeg nøjes med at grine over indvendigt.

Mit datter og jeg lander derfor på 4 stjerner. Hun giver tre. Sejren over selv at have læst og forstået en HEL serie trækker meget op i begynderlæserens øjne, og Skot er et rart omend lidt underligt bekendtskab. Jeg giver fem stjerner. Illustrationerne rammer universet i serien spot on, og som lærer ELSKER jeg Oscar K.’s beskrivelse af den udbrændte lærer og alle de stakkelses elever, der ikke evner at sidde stille midt i skolens foruroligende, krævende univers.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter