0 kommentarer

Skak under vulkanen af Håkan Nesser

af d. 12. december 2021
Info
 
Sideantal

317

Udgivet

2021

ISBN

9788770075367

Originaltitel

Schack under vulkanen
oversat af Andrea Fehlauer

Udgave

1. udgave

 

Den første person vi møder, er Franz J. Lunde, der skriver på en bog med titlen ‘En forfatteres sidste dage og død’ – hovedpersonen hedder John Leander Franzen og hans oplevelser minder en hel del om forfatterens egne. Franz tager rundt og læser op fra sit forfatterskab, og en aften er der en kvinde i salen, der stiller et for Franz ubehageligt spørgsmål. Snart efter forsvinder Franz J. Lunde fra jordens overflade.

Historien springer til en ny forfatter, denne gang en kvinde, som også tager rundt til forsamlingshuse og læser op – også hun bliver udsat for noget ubehageligt og skræmmende, idet hun modtager et brev med ordlyden: ‘Der er for mange poeter i det her land. Du er et overflødigt menneske og du har jo et liv på samvittigheden.’ Også denne forfatter forsvinder – Barbarotti leder efter fællestræk og funderer over tingene – imens hans kæreste og kollega Eva Backmann er taget til Australien for at hjælpe sin søn.

Der går nogle måneder, så forsvinder endnu en person – Jack Walde, en forfatter og boganmelder, som elsker at nedgøre andres arbejde med onde, hårde anmeldelser.  Han mener, at krimier er under lavmålet – så ingen må vide at han skriver krimier under pseudonym. En af Nessers små finurligheder.

Der MÅ være en sammenhæng og mens det tager den tid, den slags nu tager, arbejder Barbarotti og Backmann med sagerne. Stille og roligt. Intet hastværk, der skal være tid til en god frokost og at tænke over tingene. Og en dag sker der et gennembrud.

Som vanligt i en Nesserbog er personskildringen vigtig. Vi lærer langsomt de tre forsvundne personer at kende, en efter en, inden de forsvinder. Og som altid går det stille og roligt, Barbarotti fører sine små samtaler med Vorherre og filosoferer en hel del.

Nesser har humor og lune, det er gennemgående i hans bøger. Han leger med sproget og han har altså noget med navne. Hvis man har læst hans øvrige bøger (jeg har læst de fleste) vil man i denne finde flere hints til tidligere bøger. F.eks. har den forsvundne forfatter Franz J. Lunde skrevet en bog, der hedder ‘Det finmaskede net’ – Nesser selv har skrevet ‘Det grovmaskede net’. En biperson hedder Paul Polanski – Nesser har udgivet en bog hvor ‘medforfatteren’ hedder Paula Polanski. En af bogens personer hedder Jack Walde – hans fulde navn er Jack Rudolf Horatio Walde, hvortil Eva Backmann bemærker: ‘Hvordan kan man døbe et barn Horatio?’ Jo, det kan Nesser, det er typisk for ham at udstyre sine personer med specielle og sære navne. Der er f.eks. også en kollega, der hedder Kavafis.

Selve løsningen af bogens gåde(r) gik efter min mening lidt for nemt og hurtigt – men det gør ikke så frygtelig meget, for jeg var godt underholdt på vejen dertil.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter