0 kommentarer

Sinkeklassen af Bent Haller

af d. 29. december 2007
Info
 
Sideantal

174

Udgivet

2002

ISBN

87-14-11806-8

 

Jeg har for nylig læst Bent Hallers bevægende bog ”Sinkeklassen” og vil gerne anbefale den til læserne.

Som bogens titel beskriver, handler den om en klasse af drenge i en sinkeklasse. Den foregår i Nordjylland i efterkrigsårene, en tid hvor der stadig var markant fattigdom i Danmark i en sådan grad, at vi i dag har svært ved at forstå det.

Bogens beskrivelser af drengene er på en gang rørende og oprørende. De har hver især på en eller anden måde nogle kompetencer, som vi i dag forhåbentlig ville erkende, i stedet for som i bogens skole at afskrive dem som håbløse. En er ivrig amatørastronom, og da han ikke kender stjernebilledernes navn, navngiver han dem selv. En anden kan lave musik ud af de mærkeligste ting, og en tredje er et naturtalent som bokser. Jeg-fortællerens fortællinger om de andre drenge i klassen er medrivende og medynkvækkende, men også fulde af kærlighed og omsorg. Der er f.eks. en dreng, der kan læse de sværeste bøger men ikke forstå et ord af, hvad han læser, og i skolen sidder han altid og stirrer ind i væggen, mens lærerne er ude af stand til at få kontakt med ham. I dag ville han blive erkendt som autist og ville (forhåbentlig) få an anderledes bedre behandling.

Jeg kan kun anbefale denne lille bog, der er så fuld af vid, humor, og samtidig indignation over disse drenges situation.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter