0 kommentarer

Silmarillion af J. R. R. Tolkien

af d. 13. juni 2004
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2003

ISBN

87-01-67301-7

Originaltitel

The Silmarillion

 

Mange mennesker, som gik dengang og håbede på endnu en Ringenes Herre blev slemt skuffede og har siden advaret deres Tolkien-fanatiker-efterfølgere om, at dette var en rædsom bog, som med sin kedelige vinkel, slet ikke var på et ligeså højt niveau som forgængeren.
Det er den heller ikke, men man skal også lige huske at se den i den rette sammenhæng – det er ikke en sammenhængende historie men en slags Bibel For Arda – Ringenes Herre verdenen og hvis man har læst forgængeren (og det skal man) så kan man hvis man tager den i bidder, godt få en god læseoplevelse med både noget af det sørgelige og noget af det storslåede med.

På Tolkiens og hans kones Edith Bratts gravsten så skrevet “Beren and Luthien” efter heltene i Silmarillion. Bizart, men også lidt smukt!

I Silmarillion starter vi med en skabelsesberetning for Arda(Ainu-sangen). Derefter følger en række af beretninger og sagn om de ældste tider i Arda og om guder og helte.
Lige fra Ainulindâle (første afsnit) bliver man om ikke grebet så fascineret af alt det som Tolkien har lavet. Derefter fortsætter afsnittene med navne som: “Gondolins fald” og “Noldornes flugt” og selvfølgelig Beren og Luthiens eventyr som er den sørgelige beretning om en elver og et menneske der går igennem alt sammen for til sidst at udføre deres mål og hensynke i sorg og fortvivlelse (ligesom resten af bogen).
Navnet på bogen refererer til de tre sten som alt “Valinors lys” er samlet i og som bliver stjålet af den sorte fyrste Morgoth for hvem Sauron i Ringenes Herre kun var en slave. Hvis man har studeret De elviske sprog fra Arda (Sindarin) ved man at Morgoth betyder “mørk-fjende”
Det KAN være lidt hårdt når den starter med lys og lykke og ender i mørke og fortvivlelse men heldigvis foregår Ringenes herre jo efter den så fortvivl ikke.

Bogen er om ikke god så i hvert fald flot!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter