0 kommentarer

Moonlight Mile af Dennis Lehane

af d. 20. februar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

300

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7955-979-0

Originaltitel

Moonlight mile

 

I den knugende “Gone, Baby, Gone” fik detektiven Patrick Kenzie den utaknemmelige opgave at finde forsvundne fireårige Amanda og bringe hende hjem til hendes fordrukne møgsæk af en mor. Missionen lykkedes – desværre.

I “Moonlight Mile” gentager scenariet sig. Amanda, nu 16 år, er igen forsvundet, og igen falder det i Kenzies lod at opspore pigen. Spørgsmålet er så, om han vil bringe hende hjem til moderen, “en alkoholiseret klat socialt bundfald”, og hendes klamme, kriminelle kæreste, Kenny.

Det er en speget affære, hvor både korrupte sagsbehandlere, den russiske mafia og et mexicansk narkokartel er involveret. Kenzie konfronteres med en uhyggelig gåde, som kan vise sig at rumme løsningen på hele redeligheden: Ind i et lukket rum træder fem personer, to bliver dræbt, og fire kommer ud.

“Moonlight Mile” er et frikvarter for den fantastisk velskrivende Dennis Lehane. Efter sit ambitiøse opus magnum, “Den givne dag”, som allerede er en klassiker i nyere amerikansk litteratur, har Lehane tydeligvis moret sig kosteligt med at forfatte denne letløbende, lille sag. Som Paul Auster mestrer Lehane såvel de vægtige værker med samfundskritiske overtoner som den klassiske krimi med en skælmsk ræv bag øret.

“Moonlight Mile” er sprudlende veloplagt med en støt stigende spændingskurve, der kulminerer i en Tarantino-agtig scene i en overdådigt kitchet beboelsesvogn. Til overflod har Lehane med gavmild hånd drysset sprøde oneliners ud på næsten hver eneste side. Det er sjovt og fængende, men også utroligt rammende og forunderligt poetisk. Fx: “Monument High var en af den slags skoler, hvor eleverne lærte matematik ved at tælle patronhylstre.”

Som altid leverer Søren K. Barsøe en kongenial fordanskning. Jeg hygger mig stadig over denne vittige naturbeskrivelse: “… en amøbeformet dam, hvor vandet lignede opslæmmet vaniljeis.”

PS. Lur mig, om ikke “Moonlight Mile” bliver filmatiseret – som “Gone, baby, Gone”, “Mystic River” og “Shutter Island”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter