0 kommentarer

Signe af Lars Johansson

af d. 25. maj 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

592

Udgivet

2006

ISBN

87-02-04105-7, 978-87-02-04105-7

 

Når kærlighed og krig sætter rammen, bliver der ofte en gribende og følelsesfuld fortælling ud af det. Især når handlingen tager udgangspunkt i en sand historie. Og der er ingen tvivl om at det gælder for romanen ”Signe”.

Signe, som lever i et ægteskab der er et par år gammelt, er en selvstændig og handlekraftig person. I starten af 2. verdenskrig møder hun en flot, tysk officer, Felix Markworth, som hun straks lægger mærke til. De tiltrækkes begge stærkt af hinanden, og der går ikke længe før Signe forlader sin mand, og etablerer sig i sin egen lejlighed.
Signe er i det hele taget ikke bange for at være anderledes, og hun er ligeglad med hvad omgivelserne tænker om hendes kærestes nationalitet. Hun frygter heller ikke Felix’ tanker om Neuropa, da hun kan høre at nazismen har givet Tysklands befolkning bedre leveforhold, og et mål med tilværelsen.
Kort fortalt venter Signe omkring to år i Danmark, før Felix en dag bringer bud fra Tjekkoslovakiet, at hans kone er død. Signe rejser dertil, og oplever undervejs nogle af krigens følger på Tyskland. Endelig ankommet kan Signe konstatere at Felix’ mor og børn ikke umiddelbart vil acceptere hende; men hun ignorerer det, og vinder børnenes accept ved at være der for dem. Efter omkring 6 måneder må de flygte, fordi truslen fra russerne bliver for stor. Og Felix arresteres under flugten, fordi han anses for at være krigsforbryder.

Romanen er absolut en god beskrivelse af, hvordan krigen blev oplevet fra den almindelige tyskers side, og det synes jeg er interessant. Alle følelserne og dilemmaerne som opstår i en ekstrem krigssituation er rigtig godt skildret, og Signe er uden tvivl en stærk og livsduelig person, samtidig med at hendes følelser for Felix udfordres, da hun opdager at jøderne er blevet forfulgt. Signes naivitet og forelskelse gør, at det varer længe før hun erkender, hvad hun også selv har været vidne til.

Afslutningsvis synes jeg dog jeg vil kommentere, at man ikke nødvendigvis behøver at udpensle hovedpersonernes orgasmer for at fastholde læseren! Har forfatteren ikke tillid til sin egen fortælling?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter