0 kommentarer

Mand af ære af Morten Beiter

af d. 1. april 2012
Info
 
Sideantal

367

Udgivet

2006

ISBN

87-91812-97-6, 978-87-91812-97-2

 

Claudio Samperi er afhoppet mafioso. Han kommer fra en søskendeflok på 7, hvor brødrene blev mafiosoer og søstrene giftede sig med mafiosoer.
Morten Beiter er journalist. Han har boet i Italien, og for ham er landet hans andet hjem. Beiter har mødt Claudio og skrevet dennes historie. Claudio fortæller selv og indimellem stiller Beiter uddybende spørgsmål.

Opvæksten i et lovlydigt hjem, ender hurtigt i småkriminalitet, og derfra går det stærkt. Da Claudio en dag hører en autosælger omtale en lokal mafioso ret nedsættende, beslutter han at myrde sælgeren. Det kommer mafiabossen for øre, hvorefter Claudios vej ind i varmen er sikret. Claufio fortæller om optagelsesritualet, opgaver, livet, dobbeltmoralen, mord, røverier, afpresning, osv. Kort sagt en mafiosos helt almindelige hverdag.

Claudios far, mor, broderen Alfio og sønnen Filippo får alle lov at give deres vinkel på historien om Claudio. Det er et stort aktiv for bogen, for Claudio er voldsomt selvsmagende, og hans beretning kan næppe tages for gode varer. Der er flere eksempler: I fængslet er Samperi storladen nok til at lade de andre fanger få lov at få et varmt brusebad. Inspektøren opsøger ham: ‘…der er altså 15 indsatte om én bruser, så jeg vil bede dig om, du ikke nok vil efterlade lidt varmt vand til de andre, bare engang imellem?’ Jeg sagde, at det var i orden. Indimellem skulle jeg nok lade dem få et varmt bad.’
Samperi er stor i slaget, og man fornemmer at beretningerne vinkles i eget favør. Da han overgiver sig til myndigheder påstår han endda at have voldsomme samvittighedskvaler over for sin familie: ‘Jeg gik helt tiden rundt med en klump i halsen. Men jeg ville ikke græde foran vagten. Kun under bruseren fik jeg afløb for mine tårer’. Det kommer fra en mand der har myrdet utallige. Derom udtaler broderen Alfio: ‘Jeg kendte ikke til omfanget før for ganske nylig, da han selv fortalte mig om det. Men jeg kunne ikke sige, at jeg blev overrasket. For jeg var godt klar over, at han kunne være kold som is.’

Om Berlusconis forbindelser med mafiaen er Claudio mere tilbageholdende. Han ved klart mere end han vil ud med. Beiter har heldigvis stort kendskab til Berlusconis ‘forbindelser’ og bringer en faktabaseret redegørelse om emnet. Det er lærerigt.
Sideløbende med Claudios beretning fylder Beiter op med mafiaens oprindelseshistorie. Og den er interessant. Mere interessant end Claudios selvforherligende pralerier. Der er broder Alfio meget mere spændende. Han skal ikke profilere hverken sin egen person eller sine forbrydelser, og når han har ordet er bogen klart bedst.

Hvis man er nysgerrig på enten mafiaen er ‘Mand af ære’ særdeles informativt læsestof.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter