0 kommentarer

Schalburg – en patriotisk landsforræder af Mikkel Kirkebæk

af d. 17. oktober 2011
Info
 
Sideantal

511

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-08097-1

 

‘Schalburg – en patriotisk landsforræder’ tegner et nuanceret billede af en mand i sine følelsers vold i en dramatisk tid, hvor Oktoberrevolution, kommunisme og den fremstormende nazisme dominerede, hvilket til sidst katapulterede ham tilbage til Rusland.

Opvokset i en privilegeret familie med gode forbindelser til kredsene omkring zaren, blev han pludselig rystet ud af den behagelige tilværelse da Lenins Oktoberrevolution i 1917 gjorde blodig og kort proces med det aristokratiske zarstyre og dets støtter. Familien flygter til Danmark, hvor Schalburgs karriere i den danske hær er nær ved at kuldsejle.

Et grundigt og levende portræt tegner et fint billede af hans udadvendte personlighed og smittende entusiasme, hvilket netop reddede hans militære karriere, da han havde et godt tag på soldaterne.

Overbevisende profileres mennesket Schalburg som nærmest traumatiseret af revolutionen, der betød, at han resten af livet brændende ønskede at bekrige den gudløse kommunisme og hævne mordet på zaren samt sin families flugt og sociale deroute.

På baggrund af forfatterens fremstilling forklares det på fornem vis, hvorfor han efter Hitlers invasion af Sovjet i 1941 med stor entusiasme kæmpede som frivillig i SS division Wiking – til trods for, at han som stærkt nationalistisk og kongetro militærmand skammede sig dybt over Danmarks kapitulation efter den tyske invasion d. 9. april 1940.

Hans personlighed kombineres på lige så fornem vis med hans frontindsats som chef for Frikorps Danmark, og biografien kommer godt rundt om hele personen Schalburg ved også at behandle hans forhold til familien, den danske befolkning, det danske nazistparti (DNSAP), samt engagementet i det russiske emigrant-miljø i København.

Så selvom forfatteren kommer lidt på afveje i en ellers spændende beretning om søsterens spionage for hele tre europæiske stormagter er biografien en formidabel kombination af indlevelse, refleksion og kritisk distance til personen Schalburg.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter