0 kommentarer

Frihed af Jonathan Franzen

af d. 17. oktober 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

582

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-09791-7

Originaltitel

Freedom

 

‘Frihed’ er et stort ord og fortællingen om Patti Berglund og hendes familie er da også en ordentlig mundfuld. Ligesom i Franzens første roman “Korrektioner” bliver vi præsenteret for en temmelig dysfunktionel familie. Udgangspunktet er Pattis forgabelse i rockmusikeren Richard Katz, som hun lærer at kende gennem vennen Walter. Richard, på sin side, lever fuldstændigt op til omverdenens stereotype billede af en rockmusiker, pigeglad, fri og uansvarlig. Richard oser langt væk af svigt.

Walter er helt anderledes nede på jorden, jurist og familiemenneske, engageret i miljøpolitik, dyrevelfærd og overbefolkning. Og desuden så forgabt i Patti, at han slet ikke overvejer om hendes interesse for ham hænger sammen med hans venskab med Richard.

Da det går op for Patti, at Richard ikke er til faste forhold, vælger hun i en blanding af opgivelse og desperation at satse sit liv på det sikre og pålidelige, nemlig Walter. Hvilket dog ikke hindrer hende i at tænke på Richard de næste mange, mange år, for så endelig at indlede en kortvarig affære med ham. Hvad der naturligvis får alvorlige konsekvenser, da hun ikke kan holde ud at lyve for Walter.

“Frihed” handler naturligvis i høj grad om den personlige frihed – som et behov, der fører til teenageoprør, ægteskabelige opgør, skilsmisse og dyrkelse af singlelivets glæder. Men friheden fører ikke til nogen forløsning hos Franzen…

‘Frihed’ drejer sig imidlertid også om fællesskabets interesser contra kapitalens, symboliseret ved den cyanblå sanger, en udrydningstruet sangfugl, som en milliardær sætter sig for at ‘redde’ med hjælp af Walter. Det problematiske ved denne tilsyneladende meget prisværdige aktion er imidlertid at man bruger pipfuglen som undskyldning for at ødelægge store naturområder, idet man nedbryder bjergtoppe for at grave efter mineraler, før man så tilplanter området med en vegetation som passer til den lille piphans. Den ansvarsfulde samfundsborger Walter indser langt om længe at projektet gør mere skade end gavn og ender under fuld mediedækning i et voldsomt opgør med sin arbejdsgiver. Hvilket øjeblikkeligt giver ham heltestatus blandt de venstreorienterede miljøforkæmpere.

Franzen leverer igen en nærmest monumental kulturkritisk skildring af den amerikanske middelklasse. Og igen er det personskildringerne, som virkelig fanger mig. Først kunne jeg ikke rigtig fatte, hvad Franzen ville med det der underlige, uligevægtige kvindemenneske Patty og den noget flegmatiske Walter. Men de udvikler sig, bliver til mennesker med stærke følelser og holdninger og man glæder sig over at historien, hvad de to angår, ender godt…

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter