0 kommentarer

Dødesporet af Sara Blædel

af d. 11. juni 2015
Info
 
Sideantal

318

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7137-550-3

 

På sin 15-års fødselsdag skal Sune indvies som voksen i asatroen, komplet med blodoffer til de gamle, nordiske guder, kød og mjød og sit livs første kvinde. Men noget går grueligt galt ved det hellige træ, og Sune tager flugten ude i de dybe, mørke skove tæt ved Roskilde.

Louise Rick, chef for politiets eftersøgningsafdeling, får til opgave at finde den forsvundne dreng. Hun stammer selv fra egnen, og mødet med fortiden i det lille bysamfund Hvalsø bliver både mere ubehageligt og farligt, end hun på forhånd kunne frygte.

Hurtigt viser det sig, at den samme sammenspiste gruppe mænd, der er skyld i Sunes hovedløse flugt, måske også har en andel i Louises tidligere kæreste Klaus’ selvmord. Spørgsmålet er i virkeligheden, om Klaus virkelig selv valgte at hænge sig dengang?

Det er en flok voldelige børster, Louise er oppe imod. Endda i flere generationer. Og de har fuldkommen kujoneret de gode folk i Hvalsø og omegn, så tavshed er det eneste svar, Louise får, når hun spørger sig frem. Forfatteren kommer selv fra egnen og bliver næppe kåret som æresborger dernede efter hendes mange udfald mod det indesluttede lokalsamfund.

Pludselig bliver en af Louises gamle veninder kørt ned, og det er bestemt ikke et uheld. Hvis ikke flere skal komme alvorligt til skade, må den stadigt mere desperate politiefterforsker træde i karakter. Og det skal blive værre: Mod slutningen kommer der vældigt gang i de blodige episoder. Mordbrande, menneskeofringer, gamle gravpladser med friske lig – der spares ikke på effekterne.

Hvad bogen har i ydre handling, savner den i gennemarbejdede personkarakteristikker. Man kommer aldrig rigtigt ind under huden på de løst skitserede figurer. “Dødesporet” er Sara Blædels ottende krimi med Louise Rick i hovedrollen, og hun minder desværre meget om Liza Marklunds Annika Bengtson – med alt, alt for mange private kvababbelser, uprofessionelle handlemønstre og frygtsom, kvindelig hjertebanken. Konstant lettes trykket på speederen, mens Rick enten fryser eller sveder af angst. Som sin svenske tvillingesøster har hun oven i købet en ekskæreste, der har lidt en voldsom død.

“Dødesporet” er i øvrigt fint disponeret, har et interessant plot med en flot stigende spændingskurve, men er lidt kluntet skrevet. Mange førdatids-konstruktioner gør sætningerne unødigt tunge. Og ikke alt er helt gennemtænkt. For eksempel får en pæn pige tilbudt et bæger varm mjød af en sær dame ude i skoven, drikker af det – men tænker ikke over, hvordan det smager; det ville ethvert normalt menneske af kød og blod ellers gøre.

Sara Blædel er lige så god – og lejlighedsvis ringe – som Liza Markland. Samme noder og unoder. Det må derfor siges at være fortjent, at Louise Rick-serien er under udgivelse i 18 lande. Den nordiske krimi går stadig sin sejrsgang overalt i den vestlige verden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter