0 kommentarer

Sagen Collini af Ferdinand Von Schirach

af d. 29. november 2012
Info
 
Sideantal

163

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12789-8

Originaltitel

Der Fall Collini

 

Fabrizio Collini, hærdebred 67-årig italiener, har boet i Tyskland i 35 år og er vel det, man kunne kalde en mønsterborger. En dag går han ind på et luksushotel, finder frem til den rigtige suite, hvori befinder sig en venlig 85-årig mand, som Collini skyder fire gange i hovedet. Han sparker han gamle mands ansigt til ukendelighed og sætter sig så roligt til at vente på, at politiet kommer.

Den unge, uerfarne forsvarsadvokat Caspar Leinen bliver beskikket sagen. Til sin rædsel opdager han, at offeret er Hans Meyer, der ikke alene var en af Tysklands rigeste mænd, men i Caspars ungdom havde været en slags reservebedstefar for ham. Meyers barnebarn var Caspars bedste ven, søsteren Johanne målet for hans hemmelige attrå. Alle somre blev tilbragt på Meyer-familiens herskabelige landsted.

Alt er imod Caspar. Hans egen uvilje mod at tage sagen, Collinis uvilje mod at forsvare sig, smukke Johannes appel om at trække sig, den mægtige bevisbyrde, modpartens berømte advokat, som Caspar altid har set op til. Almindelig anstændighed byder ham imidlertid at forsvare den store, tavse italiener.

Retsmøderne kommer i gang under massiv mediebevågenhed, anklager og politi kører det tunge skyts frem, og alt går sin slagne gang – indtil Caspar pludselig får en idé. Han tager af sted til Ludwigsberg, hvor nogle enorme arkiver er samlet. Spørgsmålet er, om arkiverne rummer de hemmeligheder, han håber på.

“Sagen Collini” er Ferdinand von Schirachs første roman. Hans to første bøger, “Forbrydelser” og “Uskyld”, bygger på virkelige sager og er begge af en art, der opsluger læseren fuldkommen. “Sagen Collini”, hvis skjulte omdrejningspunkt er en paragraf fra Tysklands dunkle fortid, kan ligeledes varmt anbefales, selv om virkeligheden til hver en tid slår fiktionen.

von Schirachs køligt observerende prosa er en nydelse at læse. Han har fundet sin helt egen form, der virker sært dragende på læseren – lige fra de præcise, prunkløse beskrivelser af personer og begivenheder til de genkendelige psykologiske mekanismer, som altid behandles i et sobert, lavmælt tonefald.

Den røde tråd i forsvarsadvokaten von Schirachs forfattervirke må være: Less is more. Det giver sig helt konkret udslag i, at man ikke får mange bogstaver for pengene. Som “Forbrydelser” og “Uskyld” er “Sagen Collini” en lille, tynd bog med stor skrift og en del blanke sider. Men ret skal være ret, hellere lidt og godt end det modsatte.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter