0 kommentarer

Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson

af d. 1. december 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

372

Udgivet

2009

ISBN

078-87-03-04653-2

Originaltitel

Hundraårigen som klev ut genom fönstret og försvann

Udgave

1. bogklubudgave

 

Da Allan Emmanuel Karlsson fylder 100 år, mærker han pludselig en voldsom trang til at kravle ud ad vinduet fra sit værelse på plejehjemmet i håb om at undgå fødselsdagsfesten, hvor såvel borgmesteren som den ulidelige plejehjemsforstanderinde vil være til stede.
Og det gør han så. Kravler altså. Iført sutsko og cardigan. Og med meget lidt kontanter på sig.
Det sidste er der råd for. På den lokale togstation snupper Allan en kuffert med 50 millioner kroner fra et stupidt bandemedlem, og så drager han ellers af sted så langt, som han kan komme med bussen for en 50’er.
Han møder adskillige flinke mennesker, stifter herlige venskaber og får held til at slå et par uvelkomne bandemedlemmer ihjel undervejs.
På turen fra plejehjemmet mod en uvis fremtid fornøjes vi læsere med solide tilbageblik på Allans fantastiske liv, hvor han ved rene tilfælde og skæbnens gunst har været involveret i adskillige af verdenshistoriens store begivenheder og mødt personligheder som Stalin, Churchill og Mao Tse-Tung foruden flere amerikanske præsidenter.
Med sindsro og en tro på, at ‘det, der skal ske, sker’ traver Allan adstadigt igennem tilværelsen, indtil vi læsere efterlader ham på Bali med sine nye venner.
En skæmteroman er bogen blevet kaldt, men der er meget mere end skæmt i den, selvom man også får sig nogle gode grin hen ad vejen.
Herlig læsning.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter