0 kommentarer

Så godt som død af Mark Billingham

af d. 13. oktober 2012
Info
 
Sideantal

429

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7053-836-7

Originaltitel

Good as Dead

 

Retfærdigheden i det højt besungne engelske retssystem svigter Amin. Han og en ven, ligeledes af indisk herkomst, overfaldes af racister, som trækker kniv. Amin forsvarer sig dygtigt, og det ender med, at en af overfaldsmændene dør. Klokkeklart selvforsvar. Alligevel vælger dommeren at tildele Amin otte års fængsel, den strengest mulige straf. I fængslet overfaldes Amin, der må indlægges til behandling på enestue. Her begår han tilsyneladende selvmord en tidlig morgen kl. 6.

Amins far, kioskejeren Javed, er rasende. Han tror ikke på, at den ambitiøse, livsglade søn med vilje har slugt en overdosis stærke piller. I desperation tager Javed to kunder som gidsler og truer med at gøre dem alvorligt fortræd, hvis politiet ikke foretager en ny undersøgelse af Amins død.

Kriminalkommissær Tom Thorne må på sagen. Han er en erfaren opdager, men denne gang arbejder han under et umenneskeligt tidspres. De to gidsler i kiosken bliver ikke sluppet fri, før han har opklaret sagen, og gidseltageren Javed opfører sig stadig mere utilregneligt. Samtidig må hele området afspærres, hvilket gør en i forvejen vanskelig trafikal situation umulig. Thornes overordnede har travlt med at vaske hænder, og blandt kollegerne er der to fraktioner: Dem, der går ind for forhandling – og dem, der med vold og magt vil befri gidslerne. Sidstnævnte fraktion får mere og mere medvind, som timerne går.

Sagen viser sig naturligvis at være end del mere speget end som så. Thorne afdækker efterhånden et morads af ulovlig sex, narko, hårdhændede trusler og en tavshedens lov, der har sat samfundets almindelige love ud af funktion.

“Så godt som død” er Mark Billinghams 10. selvstændige thriller om den stovte Thorne og hans kamp mod Londons kriminelle elementer. Som altid er historien solidt fortalt, personerne troværdige og intrigen medrivende. Billingham er garant for klassisk, britisk krimihåndværk og kan absolut anbefales alle, der holder af et velsmurt plot med et passende antal dødsfald undervejs.

At “Så godt som død” ikke scorer højere på karakterskalaen, skyldes, at Billingham denne gang tager sig umanerlig god tid til at nå frem til den eksplosive slutning. Til min smag er der rigelig tomgang undervejs; flere af de tidligere titler i serien har været betydeligt mere spændende.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter