0 kommentarer

Russka af Edward Rutherfurd

af d. 22. september 2016
Info
 
Sideantal

1006

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7148-228-7

Originaltitel

Russka - oversat af Birgitte Brix

Udgave

1. udgave

 

Mammutværket “Russka” er en ren hyggespreder for historisk interesserede læseheste. 1000 siders letlæst romanfiktion, som i vældige favntag omfatter små 2000 års russisk historie, startende i 180 e.Kr.

Vi følger nogle slægter, der blander blod på kryds og tværs, alt imens de oplever det kolossale lands dannelse fra det mindre fyrstedømme Rus til det nuværende imperium Rusland.

Vores helte kommer helt tæt på de berømte russiske herskere. Ivan den Grusomme, Peter den Store, Katharina II, Lenin. De er med til at besejre Ruslands fjender, Djengis Khan, tatarerne, polakkerne, svenskerne, tyskerne… De opnår hæder og adelsstatus, de vinder rigdom og smukke ægtefæller, de lever og dør som noble russere af deres tid.

Mødet med de store zarer Ivan og Peter bliver en interessant påmindelse om, hvorfor Rusland i nyere tid har kunnet fostre despoter som Stalin og Putin. Deres ambitioner og verdenssyn hviler på skuldrene af deres berømte forfædre, hvis menneskeforagtende hensynsløshed og himmelstræbende stormagtsdrømme har medvirket til dannelsen af det Rusland, vi kender i dag.

Også den russiske anneksion af Ukraines Krim-halvø står pludselig i et forklarelsens lys. Ukraine, som i gamle dage kaldtes Lillerusland. Ja, man begynder endda at begribe russernes besynderlige passivitet over for deres brutale herskere: Folket var livegne ejet af adelen eller staten helt op til 1857; demokrati er stadig en nyhed derovre.

Til forfatterens ros skal med, at læseren får en udmærket forståelse for (omend ikke accept af) den russiske, ortodokse kristendomsfortolkning, for landets årtusindgamle animositet mod jøder og for den mistro, russere stadig møder alt vestligt tankegods med.

Edward Rutherfurd er en forfatter med skrivekløe. Det vidner titlerne på hans tidligere værker om: “London”, “Paris”, “Dublin”. Populariseret verdenshistorie for læsere med hang til let underholdning. Som en dramadokumentar på tv i 13 lange afsnit.

Ulempen ved at skulle omfavne så enormt spand af tid og så mange mennesker er, at man aldrig når til bunds i årsagssammenhænge endsige ind under huden på det store persongalleri. Alt og alle bliver løse skitser, som man har svært ved at involvere sig i for alvor.

Samtidig må læseren sluge, at handlingen konstant afbrydes af historisk belæring fra enten den alvidende fortæller eller fra en af personerne, som pludselig bryder ud i enetale. F.eks. redegør den notorisk mistænksomme Lenin for sine revolutionære teorier til en vildtfremmed på en togtur, hvilket kunne have bragt ham på skafottet på et splitsekund.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter