0 kommentarer

Russerdisco af Wladimir Kaminer

af d. 26. maj 2016
Info
 
Sideantal

192

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92655-41-7

Originaltitel

Russendisco

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Wladimir Kaminer bliver født i Moskva i 1967, og som ung mand drømmer han, som de fleste af sine jævnaldrende kammerater, om at slippe væk fra proletariatets diktatur.

I 1990 åbner en dør sig for at slippe væk fordi Erich Honecker (tysk kommunist, der ledede DDR 1971-1989) gav opholdstilladelse til jøder fra Sovjetunionen som en slags kompensation for, at DDR aldrig havde bidraget til de tyske erstatninger til Israel. Det medførte, at en del russere pludselig blev enige med sig selv om, at de var jøder så de på den måde kunne forlade Sovjetunionen.

Wladimir Kaminer flytter i 1990 til Berlin, hvor han har boet lige siden (og også har stiftet familie).

”Russerdisco” er en bog om Berlin og om de mennesker, der bor i byen.

Bogen består af ca. 50 korte fortællinger, der hver især beretter om hændelser, personer og oplevelser som Wladimir Kaminer har haft i løbet af sine 25 år i den tyske hovedstad.

Læseren kommer på besøg i forfatterens første lejlighed i Prenzlauer Berg, kommer med til udstilling på Berliner Hochschule der Künste og følger hvordan et par af Kaminers kammerater starter en lokal imbiss i det gamle Østberlin. For de uindviede er en imbiss et sted, hvor man oftest kan indtage et mellemmåltid.

Der er også fortællinger om hvorfor russere i Berlin ikke stoler på tyske læger, om hvordan man faktisk i en kort periode godt kan leve af at sælge billige sodavand til overpris på Lichtenberg Station inden stationsbutikkerne åbner og om hvorfor Kaminer efter et besøg i Weimar besluttede sig til aldrig mere at besøge i en festival ved navn ”Østeuropa under forvandling: revolution og modrevolution”.

Fortællingerne giver et kalejdoskopisk indblik i en by og dens indbyggere, og man kan på sin vis godt kalde ”Russerdisco” for en alternativ rejsebeskrivelse, der bør læses inden et besøg i Berlin.

Wladimir Kaminer har skrevet en humoristisk og læseværdig bog om en by og dens indbyggere og jeg kan godt forstå at bogen har solgt en million eksemplarer i Tyskland alene – og for øvrigt er blevet en moderne kultklassiker.

Sjældent har jeg læst så indtagende og underholdende bog om en storby, og selvom man aldrig har været i Berlin vil man finde bogen læseværdig og morsom. Har man været i Berlin vil man kunne genkende stemninger og steder – og et ønske om at besøge Berlin vil uundgåeligt melde sig hos læseren.

Jeg belønner ”Russerdisco” med 5 solide stjerner – og så må I andre for øvrigt hygge Jer gevaldigt i Danmark mens I læser denne anmeldelse, for jeg skal nemlig på ferie i Berlin inden længe.

Bedømmelse
Karakter