0 kommentarer

Rejse i blåt af Stig Dalager

af d. 3. november 2004
Info
 
Sideantal

341

Udgivet

2004

ISBN

87-91518-53-9

Originaltitel

Rejse i blåt

 

H. C. Andersens liv er blevet vendt og drejet og biograferet utallige gange, men aldrig på denne måde. Dalager bruger sit aldrig svigtende talent for at blande poesi og historie ind i en roman der fremstiller den gamle digter uden filter og viser et meget meget følsomt menneske.

Historien udspiller sig i villaen Rolighed på Østerbro med udsigt over Øresund i året 1875, hvor H. C. Andersen ligger for døden. Digteren befinder sig i en konstant smertestillende morfinrus, mens han ser sit liv passere revy.

Når vi er hos den syge digter og får hans oplevelser og feberfantasier på dødslejet er det skrevet i kursiv, og når vi er i hans tanker og får brudstykkerne af hans livshistorie er det skrevet med normal tekst. Denne vekselvirkning mestrer Dalager til fuldkommenhed, og giver historien dramatik og længsel men mest af alt et blændende nærvær.

Vi får hele den triste beretning om den fattige skomagerdreng fra Odense med de svære familieforhold, der i en alder af sytten år, uden kongens mønt drager til København og her må gå så grueligt meget igennem, for så en dag at vinde en hel verdens beundring og kærlighed.

Var der nogen der sagde “Den grimme ælling”?

“Rejse i blåt” er en roman der henvender sig til et bredt publikum og kender man Dalagers forfatterskab så er det en bog man må have, da den i den grad har Dalagers fingeraftryk stærkt sat i den poetiske sprogkunst.

Og så er det er en fremragende fortælling.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter