0 kommentarer

Rakkerungen af Ruben Strid

af d. 6. januar 2007
Info
 
Sideantal

206

Udgivet

2006

ISBN

87-567-7911-9, 978-87-567-7911-1

 

Historien finder sted i byen Ledutir, et magisk univers som også er kendt fra “Jarvis – Troldmandens lærling”. Her hersker fyrst Volores, godt hjulpet af ypperstepræstinden Morgëia. Herskerne i templet har stor magt over byens indbyggere, og på fyrstens ordre tvinges de højbårnes familier til at sende deres små døtre til templet, hvor de skal være præstinder. Et tvunget hverv der betyder, at de skal tjene herskerne, aldrig må gifte sig og glemmer de deres bønner straffes det med prygl.

” […] med en tung latter plantede vagten sin støvle på hendes ene hånd. Pigen udstødte et lille hvin, og Tero kunne se tårerne trække striber ned over hendes beskidte kinder.
“Skrig bare alt det, du vil, der er ingen, som kan høre dig.”
Han flyttede foden, greb fat om hendes skulder og hev hende op at stå. Det blødte fra hendes ene knæ og fra hendes hænder, hvor hun havde taget fra i faldet, men der kom ikke en lyd fra hende.
“Jeg troede ellers, at vi havde fået gjort kål på alle jer rakkerunger efterhånden […] ”
(side 44)

Rakkerdrengen Tero redder pigen Emilia fra byvagterne. Hun er en lidt usædvanlig rakkerpige, som ikke taler helt som de andre rakkere, og har desuden en del kendskab til hvad der foregår i templet. Hun fortæller ham blandt andet, at fyrsten har fået en profeti fra oraklet, som opholder sig i templet. Det lød på, at en rakkerunge skulle dræbe fyrsten, og det er på grund af denne profeti, at fyrsten har sendt vagter ud i byen for at fjerne alle rakkere.

Med den ekstra opmærksomhed som bliver rakkerne forundt, er det ikke særlig hensigtsmæssigt, da Tero dejser om midt på gaden og som følge af et syn begynder at sige noget, der lyder som trolddomsord. Der udbryder straks en ret ubehagelig stemning hos den forsamlede klynge af tilskuere til episoden, men heldigvis reddes Tero derfra. Mester Albrecht som redningsmanden hedder, har tidligere har været skriver hos fyrsten og han tager Tero til sig som sin lærling. Det er en enestående chance for rakkerdrengen, og det som Albrecht stiller ham i udsigt lyder mest af alt som en drøm.

Efter det første syn følger andre ubehagelige som gør Tero særdeles utryg. I et af dem bliver han vidne til en grufuld forbrydelse og hans erfaring fra tidligere syner, fortæller ham at forbrydelsen vil ske i fremtiden. Godt hjulpet af Mester Albrecht forsøger de at advare om den forestående trussel, men deres velmente forsøg giver bagslag, og de bliver i stedet viklet ind i et net af løgn, korruption, mord og ubegribelig ondskabsfuldhed. Tero får grusomhederne tæt ind på livet, da han opdager, hvad der skjules i templet.

En godt fortalt fantasy historie, utrolig spændende og med masser af action. ”Rakkerungen” er forfatteren, Ruben Strids, debut som børnebogsforfatter, og jeg må sige han er kommet godt fra start. Bogen er i en usædvanlig lækker kvalitet med en både indbydende og detaljerig forside.
Kan læses fra 12 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter