0 kommentarer

Punisher: War zone, the resurrection of Ma Gnucci af Garth Ennis

af d. 14. februar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

160

Udgivet

2009

ISBN

978-0-7851-3260-8

Originaltitel

Punisher: War zone, the resurrection of Ma Gnucci

 

Genoplivelsen af Ma Gnucci???

Blev hun ikke smidt ind i løveburet, gennemgnavet, hvorefter de endnu levende rester blev overhældt med napalm, afbrændt og sprængt i stumper og stykker? Kort sagt burde hun ikke være mere end bare almindelig stendød?

Jo!

Er det så ikke plat udover enhver beskrivelse at genoplive figuren?

Det burde det nok være, men med Garth Ennis som manuskriptforfatter er der næsten altid grundlag for en blæret skåret fortælling. Ennis har esser godt skjult i sit ærme; titlen peger i retning af en genoplivning, men sandheden er en hel anden. I sand Punisher-ånd en ondskabsfuld sandhed der stiller mediernes voldsfascination fuldt til skue.
Satiren holdes højt i hævd, som Punisher læsere kender det.

Hvem er Punisher? Blandt alle superheltene er han den eneste superantihelt. Hans rigtige navn er Frank Castle, han er tidligere betjent, hvis familie blev slagtet af mafiaen. Han er uden superkræfter, men det opvejer han med sin umenneskelige tørst efter hævn. De der slagtede familien har han for længst udryddet, men hans vendetta fortsætter uhæmmet.

Feminister vil næppe være at finde blandt seriens målgruppe, med den udpenslede og overordnet set meningsløse vold, men skulle en kvindelig læser komme forbi vil hun nok få blodtrykket op at koge. Den maskingeværbevæbnede lesbiske kriminalbetjent der næsten nøgen kæmper sig ud af et brændende hus, er på overfladen en stor sexistisk fuckfinger, men figurens sexappeal og machohandlekraft er overdrevet i en så ekstrem grad, at hun bliver en morbid satire over underholdningsindustriens fremstilling af kvinden som sexobjekt, og ikke mod kvindekønnet selv.
Det samme krafttrick benyttes i fremstillingen af volden. Ved at overdrive gøres den morsom. Der er således intet morsomt ved hoverpersonen, men hans ekstreme hævntørst medfører døden for alle der kriminelt ligger på en niveau over en simpel lommetyv. Mafiaklaner decimeres nådesløst. Blod og legemsdele strøs ud over billederne. Først væmmes man, men gentagelsen og den brutale karikatur gør den morsom. Det bliver meget hurtigt uvirkeligt, og når man først fanger den, ser man humoren og fascineres.
Tegneseriemediet fungerer perfekt som ramme for en absurd voldskomedie som denne, – en historie der i teorien burde være selvskrevet til filmatisering, men som hollywoodfilmen om Punisher tydeligt viser, gør de levende billeder volden for realistisk, og fjerner dermed det karikaturlag der er mytologiens grundsten.

Historien? En stikker fortæller Punisher at Ma Gnucci er set i live. Mere behøver hverken vi eller Punisher at vide, for dræbermaskinen har fået færd, og der skal nedkæmpes mafiahåndlangere på stribe. Det indebærer blandt andet at en ung mafioso får amputeret sine ædlere del af en chimpanse. Sygt? Jep! Men sådan skal det være.

‘War zone – The resurrection of Ma Gnucci’ er tegneserieguf i særklasse, men den kan ikke måle sig med tobinds mesterværket ‘Velkommen tilbage, Frank’.

‘Velkommen tilbage, Frank’ kan lånes på biblioteket.

Lån tegneserien på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter